Tük. Hakem Heyeti Sonucu Sonrası
Merhabalar,
Haziran ayında bir mağazadan 1300TL tutarında aldığım laptopum arızalı çıkmıştı, firma ayıplı ürünü değiştirmemişti. İlçe kaymakamlığının hakem heyetine başvurmuştum. Bilirkişi marifetine göre haklı bulundum ve malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi kararı verildi.
Firmayla iletişime geçtiğimde garanti sağlayıcısı ve ithalatçı firma hakem heyetinin kararlarının bağlayıcı olmadığından kararı uygulamayacaklarını söyledi. Kararın firmaya tebliğ tarihinden 15 gün geçti. Sanırım tüketici mahkemelerine itiraz etmediler. Bu durumda;
Üzerinden 15 gün geçen ve itiraz edilmeyen kararlar kesinleşmiş olur mu? Mahkeme kararı gibi olur mu? Karar, ürünün ayıpsız misliyle değişimi için. Fakat aynı ürün şuan ülkemize gelmiyor. Bunu icraya koyabilir miyim? İcra başlatabilirsem ürünün aynısı veya muadili yerine ödediğim meblağı geri alabilir miyim?
Teşekkürler.
Cevap: Tük. Hakem Heyeti Sonucu Sonrası
4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN’UN 22 NCİ VE TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETLERİ YÖNETMELİĞİ’NİN 5 İNCİ MADDELERİNDE YER ALAN PARASAL SINIRLARIN ARTIRILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: TRKGM-2009/3)
MADDE 1 – (1) 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un değişik 22 nci maddesinde belirlenen usule göre Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bildirilen Üretici Fiyatları Endeksinde meydana gelen ortalama % 0,19 (sıfır virgül ondokuz) oranında artış esas alınarak 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere:
a) 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un değişik 22 nci maddesinin 5 ve 6 ncı fıkrasındaki tüketici sorunları hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı olacağına ilişkin üst veya tüketici mahkemelerinde delil olacağına ilişkin alt parasal sınır 938,75 TL,
b) 1/8/2003 tarihli ve 25186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği’nin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, büyükşehir statüsünde bulunan illerde faaliyet gösteren il hakem heyetlerinin uyuşmazlıklara bakmakla görevli ve yetkili olmalarına ilişkin alt parasal sınır 2.450,67 TL,
olarak tespit edilmiştir.
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ 1/1/2010 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür
Cevabınız için teşekkürler. Fakat, kanunu biliyorum. Tanıdık avukata sordum, icra olur dedi. Bak dedim parasal sınır var falan. 15gün geçince mahkeme kararı gibi olur dedi. Ama adam tüketici avukatı değil. Anlamadım ben bu işten. Herkes farklı söylüyor.
Değeri beşyüz milyon lira(938,75 TL,) ve üstündeki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetlerinin verecekleri kararlar, tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir.
İlam niteliği yok delil niteliği var.Buna rağmen İlamsız icra yaptığınızda karşı taraf itiraz ederse yeniden Tüketici Mahkemesinde İtirazın iptaline ilişkin Dava açmak zorunda kalırsınız.
Şimdi anladım iyice. Çok teşekkürler.