Tapumuz olduğu halde yapı denetimde İnşaat tamamlanmamış görülmekte
cok karısık sorunları olan bir insaattan 6 yıl önce bir daire aldım lakin tam bitmeye yakın mütait insaatı bırakıp ortalıktan kaybolmus durumdadır.
bina arsa sahipleri ile 4 kişi adına toplam 8 kişiye hisseli tapu zor da olsa cıkarttırılmıştır.(bu durumdan arsa sahipleri sıkıntı cıkarttırmıs kat tapusu icin imza vermemektedir)
bınanın 2. emlak taksidi olan vergiyi yatırmaya gittigimde insaatın daha bitmedigini ve hala arsa görüldügünü ifade ettiler.
bu durumda ben insaatın neden bitmedigini arastırdım yapı denetim firmasına gittim ve binadaki eksikler yüzünden yapı denetim %100 lük kısımdan %95 inin tamam oldugunu lakin ufak seylerın oldugnu belirtti bu sorunlar
1. bodrum katı plana göre bölünmesi
2.çevre duzenlemesinin yapılması
3. yeni kanuna göre ROLEVE KROKİSİ (TEMEL KAZI –SUBASMAN RÖLEVE ÖLÇÜ KROKİSİ) cıkartılması
4. YAPI RUHSATI YENİLENMESİ GEREKLİDİR.
1 KİŞİ ŞANTİYE ŞEFİ OLARAK GÖSTERİLECEK
bu aşamalardan sonra binanın uygunlugunda sorun olmayacagını dile getirildi.
1 yıl içersinde bu aşamalar yapılmaz ise ruhsatıniptali söz konusu olacagını ve daha cok masraf cıkacagını belirtilmiştir.
bu baglamda
apartman sakinleri ve arsa sahipleri ile konusulduk 4 kişi ( ev sahiplerinde sorun yok ) ama diger arsa sahipleri bu işlemlerin yapılmasında sıkıntı cıkaracaklardır.
apartmana yönetici secilerek bu işlemlere baslanması saglık lı olacagı dusunulerek yönetici secilmesi istenmiş olup 4 daire haricinde katılım olmamıs ve yönetici secilememiştir.
bu durumda bu işlemlerin yapılması ve binanın kacak hale gelmemesi icin ne gibi bir yol izlememiz gerekmektedir.?
şimdiden sizleri sıktıgım için çok özür dilerim saygılarımla..:'(
Cevap: Tapumuz oldugu halde yapı denetimde İnsaat tamamlanmamış görülmekte
mahkeme kararıyla tesbitin yapılarak eksikliklerin giderilmesi için tapu sahiplerine tebligat yapılarak kanuni gerekçelerini de belirterek işlemin belgeli hale getirilmesi gerekir. ihtara rağmen katılım olmamışsa izale-i suyu davasıyla hisselerini alma yoluna gidilmesi gerekir. aksi halde işlemin tamamlanması zor gözüküyor. Ayrıca inşaatın proje müellifi ile görüşmeniz gerekmektedir.
Cevap: Tapumuz oldugu halde yapı denetimde İnsaat tamamlanmamış görülmekte
sizler daireyi yükleniciden/mütahitten almışşsanız eksiklerin giderilmesinı arsa sahiblerinden istiyemezsiniz çünkü müteahitle aranızdaki ilişki BK 162 ved. alacagın temliki olup mütahit arsa sahiblerine karşı sözleşme geregi edimlerini tam yerine getirmediginden ,..ancak arsa sahiblerinden almışsanız onlardan eksiklerin yerine getirilmesini istiyebilirsiniz