Hisse devir senedinin ticaret sicilinde yayınlanmaması
merhaba,
iki ortaklı olarak kurdğumuz şirketten 2009 yılında hisselerimi noter aracılığı ile devrederek ortaklıktan ayrıldım. fakat bu devir işlemi ticaret sicil gazeteseinde yayınlatılmamış, devralan ortak ticaret odasının istediği evrakı vermeye yanaşmıyor, ticaret sicilinde ben yayınlatayım masraflarını da ben karşılayayım diyorum ama yine olumsuz cevap alıyorum. şirket 1,5 yıllık ve faaliyetsiz.
ticaret sicilinden şirkert ortaklığından kurtulmak için ne yapabilirim.
Teşekkürler.
Cevap: Hisse devir senedinin ticaret sicilinde yayınlanmaması
arama motorundan ltd. şirket devri' nden /abdulalim açıklamasına bakınız
buldum okudum açıklamanızı, ancak bir sorum olacak, lehimde delil olacak pay defteri tasdik ettirilmedi ve kullanılmadı diye biliyorum. bu durum davanın lehime sonuçlanmasına engel olurmu ? Şirket LTD dir.
Noterde hisse devri yapılırken noter pay defterini de sorar... O yüzden pay defterinin de aynı gün noterde onaylatılması çok büyük bir olasılıktır. Notere giderek pay defterini çıkartabilirsiniz..
pay defteri birkere tasik edilmişse bitinceya kadar ara tasdiki olunmadan kullanılır ayrıca her takvim yılında şirket müdürleri ocak ayı içerisinde ticaret sicil memuruna ortakların ad/soyadı pay/sermaye ile ilgili bilgi verir degişiklik olmadıysa sadece dilekçe vermekle yetinilir eger pay defteri tasdikli degilse ispat kuvveti bulunmamakla birlikte ,selçukgülten üyenin söylediginide dikate alarak araştırma yapın eger pay defteri tasdikli ise açacagınız davada defteri şirket yetkilisinden mahkeme taleb eder ..
anlaşılan çok farklı uygulamalar ve açıklar var.
noter pay defterini istemedi, sadece devredecek kişi ve devralacak kişi nin kimlik ve beyanları ile devri gerçekleştirdi.
bu arada muhasebecisi ne karar defterini nede pay defterini tasdik ettirmemiş.
dolayısıyla alınacak karar da , pay defteri kaydı da yeni olacak (eğer olursa)...
yalnız abdulalim bey'in açıklamasına takıldım, şirket müdürü ocak ayı içerisinde hisse durumların gösteren bir belge verse bu ticaret sicil kaydı için geçerli bir belgemidir.
emin olmadıgınız nokta pay defterin tasdiklı olup olmadıgı ayrıca pay defterinde ortakların daha önce açıkladıgım gibi devre muvafakatları oldumu olmadıysa pay defteri tasdikli olsa bile hükmen tescil davası açamazsınız ,şirket müd .normal uygulamasından bahsettim ancak bunuda vermemiş olabilirler verseler bile ticaret sicilindeki kişilere göre verecek ancak genede bunları ticaret sicilinden araştırın..