Akademik Personelin Naklen Geçişi İle İlgili Bir Yorum
Merhaba;
Bir Üniversitede öğretim görevlisiyim. Tabi olduğumuz 2547 ve 2914 sayılı kanunları incelerken bir ayrıntı dikkatimi çekti. Sizlerle de paylaşmak ve yorumlarınızı almak istedim. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Üniversiteler öğretim elemanlarının naklen bir başka Üniversiteye geçmelerini istememekte ve bu durumu engellemektedir.
Bildiginiz uzere Devlet ve Vakif Universiteleri'ne ogretim elemani alimlari 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümleri uyarinca yapilmaktadir.
Bahsi gecen Yonetmeligin ikinci maddesi aynen su sekildedir; "Bu Yönetmelik, Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarının öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen yapılacak atamaları kapsar."
Madde de dikkat ederseniz öğretim görevlisi unvanina aciktan atamalarin bu Yonetmelik hukumlerine gore yapilacagi belirtilmis, ikinci bolumde ise ".....ogretim elemani disindaki kadrolardan naklen atamalari kapsar" ibaresine yer verilmistir. Yani bu madde de naklen alimlarin belirtildigi kisim ikinci kisimdir ve sadece ogretim elemani disinda ki kadrolardan naklen gecislerin bu Yonetmelik kapsaminda degerlendirilmesi gerektigini ifade eder. Hali hazirda ogretim gorevlisi unvanina sahip kisilerin ise naklen gecisleri hakkinda -en azindan bu Yonetmelikte- bir duzenleme olmadigi aciktir.
Ben bu maddeye dayanarak ogretim gorevlilerinin naklen bir baska universiteye gecislerinin acik oldugu sonucuna variyorum.