-
Cinayet?
Katil uyandığında kendini çıplak ve maktulü fiili livata girişiminde bulunurken farkediyor. Kendini savunmak istediğinde boğazına dayanan bıçakla tehdit ediliyor. Daha sonra boğuşma sırasında maktulü öldürüyor ve kişinin cinsel organını kesiyor ve daha sonra parçalara ayırıyor. Olaydan sonra ertesi gün gidip teslim oluyor.
Yapılan incelemede cinayet bıçağının bir gün önce maktul tarafından alındığı yaklaşık 20 yıldır eşi ile ilişkiye girmediği ancak şiddet yanlısı ve alkol kullanan biri olduğu yakınlarınca ifade ediliyor. Güvenlik güçlerinden şifaen öğrenilenlere göre kişinin eşcinsel eğilimli olduğu ve bu tip olaylara karıştığından şüphe edildiği söyleniyor...
Güvenlik raporlarında da ölen kişinin bu tip eğilimlerinin olduğu kanaatine varıldığı ifadeleri mevcut.
Katilde anal sfinkter gevşeklik tespit edildiği olaydan sonraki dr raporu ile sabit...
Maktulün 1. dereceden yakınlarının ifadeleri ölen kişinin alkol, kumar ve şiddete yatkın olduğu, evi ile ilgilenmediği evine uzun yıllardır gelmediği yılda 15-20 gün geldiği kazancını hileli yollarla elde ettiği şeklindedir.
Şu an itibariyle cinayet işleyen kişi bulunduğu yerdeki üniversiteden ruh sağlığı ile ilgili olarak verilen "Ruh sağlığı yerindedir" raporu mahkeme heyeti tarafından yeterli bulunmaması üzerine, İstanbul'a sevk edilmiştir.
Bunlara göre:
Öldüren kişinin (benim yakınım) yargılama süreci nasıl gelişir?
Yani kaç yıl ceza alır? Aşağı yukarı 1 yıldır içeride...
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
-
Cevap: Cinayet?
Sağlıklı cevap verebilmek için tüm dosya kapsamını incelemek gerekir. Bir yıldır içeride olduğuna göre nefsi müdafaa sınırları aşılmış. Benzer bir davada bir sanığın 4 yıl içerde yattığını biliyorum. Sağlıklı bilgiyi avukatınızdan alabilirsiniz ancak...
-
Sn. Av. Engin Oğuz
Yanıtınız için teşekkür ederim... Dilim döndüğünce anlatayım: Avukatımızın yorumu; olayın ağır tahrik unsuru altında cereyan ettiği ve mahkemenin bu yönde seyredeceği şeklindedir. Ayrıca maktul yakınlarının yeminli ifadeleri, olayda kullanılan bıçağın bir gün önce maktul tarafından satın alınmış olması, asayiş raporunun deyim yerinde ise maktul aleyhine olması gibi etkenler mevcut. Öldüren kişide dr raporu ile anal sfinkterde gevşeme olduğu tespit edilmiş durumda. Ayrıca olayın olduğu ünv. hastanesinin verdiği "Akıl sağlığı yerindedir" raporunun mahkemece yeterli bulunmaması gibi bir gelişme de mevcut.
Yukarıda saydığım etkenler cinayeti işleyen kişi için hafifletici sebep olarak kabul edilemez mi?
Beni mazur görün "Bir yıldır içeride olduğuna göre nefsi müdafaa sınırları aşılmış. Benzer bir davada bir sanığın 4 yıl içeride yattığını biliyorum" derken ifade etmek istediğiniz şeyi anlayamadım... Yani hukuk dilinde söylediğiniz şeyin anlamı nedir? Öldüren kişi (yakınım) müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet cezası mı alır büyük ihtimalle?
Teşekkürler... İyi akşamlar...
-
Meşru savunma sınırları kasten aşılmışsa ki öldürdükten sonra maktulün cinsel organını kesmesi vs. akla kastın varlığını getiriyor akla meşru savunmadan değil avukatınızın da belirttiği gibi haksız tahrikten ve lehine olan diğer hafifletici sebeplerden (takdiri hafifletici sebepler) yararlanması söz konusu olabilir. saldırıdan kurtulmak için maktulü öldürmek şart değil ise meşru savunmanın sınırları aşılmış demektir ancak bu aşma korku ve panik duygusu ile yapılmışsa başka fırsattan istifade amacıyla yapılmışsa başka türlü değerlendirilir. Ağırlaştırılmış müebbet cezası kasten öldürmenin nitelikli hallerindendir olayınızda bu hallerden olduğunu bilmiyorum müebbet hapisten yargılanıp haksız tahrik nedeni ile 12-18 yıl daha sonra diğer takdiri hafifletici sebeplerle alacağı cezanın belirttiğim gibi 4 veya daha aza düşme ihtimalini tahmin ediyorum. Burdan ahkam kesmek kolay tabi dediğim gibi dosya kapsamını en iyi bilen avukatınızın beyanı daha sağlıklıdır.