Sağlık sebebiyle sözleşme feshi yapmak istiyorum
Merhabalar.
Ben özel bir eğitim kurumunda 1 yıl çalışıp,2010 eylül ayında sözleşmemi yeniledim.fakat önümüzdeki ay yani 2010 aralık ayında ağır depresyon sebebiyle istifa etmek istiyorum.devlet hastanesinden rapor da alacağım bu durumla ilgili olarak. bu durumda sözleşmemin bitmesine 9-10 ay kala istifa etmiş olacağım. işverenim bana tazminat ile ilgili sorun çıkarır mı? veya sağlık raporuma 12 ay süreyle çalışamaz şeklinde bir ibare eklesem bu sorunlar ortadan kalkar mı? bilgi verebilirseniz sevinirim..
Cevap: Sağlık sebebiyle sözleşme feshi yapmak istiyorum
iş kanunun 24. maddesi işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshini, 25. maddesi de işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshini düzenler. sizin yani işçinin derhal fesih hakkını düzenleyen maddede durumunuza uyan bir düzenleme mevcut değil. Fakat Yargtay uygulamada( ki İş hukukunda bu çok önemlidir) 25. maddenin 1. bendi b fkrasnda yer alan sebebe dayanarak işçinin de derhal feshini, haklı fesih olarak kabul eder. söz konusu düzenleme şudur; ''(..)İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda(...)'' yani yapmanız gereken raporu alrken hastalğınzın iş sözleşmesinin devam süresince tedavi edilemeyeceği bir süre belirlemeniz ve bunu rapora ekletmeniz, zaten psikolojik bir hastalık yaşıyorken eğitim kurumunda çalışmanız sakıncalı olarak takdir edilecektir. bu durumda tazminat ödemezsiniz. Ama dikkat ; bu sebeple işten ayrılan öğretmenlerin daha sonra iş bulması çok zordur.
Cevap: Sağlık sebebiyle sözleşme feshi yapmak istiyorum
benim psikolojik rahatsızlığımın yanı sıra birde yıllardır mesleğim sebebiyle zorluğunu çektiğim bir rahatsızlığım daha var. ses tellerimde ciddi bir nodül var. ve ben malesef acıdır ki,bu rahatsızlığa rağmen müzik öğretmenliği yapıyorum. bu da bana çok ciddi bir sorun olarak yansıyor. psikolojik rahatsızlığımı değilde,bu nodül rahatsızlığımı sebep göstererek bir "çalışamaz,2 aylık bir ses istirahati" gibi bir rapor alsam (ki bu yalan olmaz,daha önce başıma gelmişti,rahatsızlığım ciddi boyutta) o zaman durum ne olur? daha sonra iş bulmamı bu durumda mı zorlaştırır? zaten 2 ay boyunca derslerimden uzak kalacağım için otomatikman feshetme yoluna sorunsuzca gidilemez mi?
teşekkür ederim şimdiden..