Keylogger üretmek ve satmak "Yasal" mı? "Yasak" mı?
Merhabalar,
Forumdaki konuları incelerken boşanma davalarında, aldatma durumlarının ispatı için keylogger kullanılabileceği yönünde öneriler gördüm. Ben bilgisayar programcısıyım ve keylogger kodlayabilecek bilgi düzeyine az çok sahibim. Aynı zamanda öğrenciyim. Forumdaki boşanma konularını okuyunca, bu konularda ihtiyacı olan kişilere keylogger kodlayıp satarak cep harçlığımı çıkarabilirim diye düşünüyorum. Fakat cep harçlığım için de bir suç işlemeyi hiç istemem. Acaba yasal olarak keylogger kodlayıp satabilir miyim? Bir keylogger illegal olarak kullanılmışsa bundan kullanıcısının yanın da keylogger yazarı da sorumlu tutulur mu? Tavsiyeleriniz doğrultusunda bu işe girişeceğim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Cevap: Keylogger üretmek ve satmak "Yasal" mı? "Yasak" mı?
Keylogger kötü amaçlı bir yazılımdır.
Kişi sadece kendi bilgisayarına kuracaksa sorun yok ama başkalarının bilgilerini ele geçirebilir.
Bir kaç tane yazılım firması satmaktadır İnternet üzerinde casus program olarak araştırma yaparsan bulabilirsin...
işte sormak istediğim de şu ki; keylogger kullanımını x kişisi suistimal ettiğinde bundan sorumlu tutulan sadece x kişisi mi yoksa keyloggerı üreten yazılım firması da sorumlu tutuluyor mu?
Her zararlı şey yasak olmaz!
Alakası bile yok.
En basit örnek "sigara"
Sağlık Bakanlığı bile tescillemiş, Sigara Sağlığa Zararlı'dır diyor, üstünede yazıyor, alıp içip,hasta olunca bir kişi sen beni zehirledin diye X markasınımı suçlayıcak;)
Sigara paketleri insanı dolandırmıyor,
Kişisel verileri tehlikeye atmıyor,
Gizli kayıtlar yapmıyor,
Programların bütün hünerlerini göz önünde bulundurduğunuz zaman en kral dolandırıcıya bile taş çıkarabileceğini görmek gerekir.
Kişi aile bireyleriyle müşterek kullanılan bilgisayarına kurarak kullanabilir diye düşünüyorum. Sanırım suç teşkil etmez.
Merhaba,
Üretmek suç olmayacaktır.
Fakat kullanımı halinde sizin de soruşturmaya dahil olacağınız bir olay ortaya çıkabilir.
Eğer kullanan şahıslarla aranızda bir bağlantı olmazsa belirli bir amaç için ortak hareket etmek de olmayacaktır.
Siz muhtemelen beraat edersiniz.
Örnek: büyük bir çete, burada kredi kartı bilgilerinin de çalınması gerekiyor, sizin yazılımınız kullanılmış.
Keylogerın nasıl suç dışında kullanılabileceğinin (kişisel bilgilerin ele geçirilmesi) senoryolarını geliştirmeniz de fayda var.
Kötü amaçlı yazılım üretmemelisiniz.
Av. Sertel Şıracı
ceza kanununda ruhsatsız hack yaılzımı üretmek satmak bulundurmak itahal etmek gibi bir suç yok
Alıntı:
u.karaca rumuzlu üyeden alıntı
Sigara paketleri insanı dolandırmıyor,
Kişisel verileri tehlikeye atmıyor,
Gizli kayıtlar yapmıyor,
Programların bütün hünerlerini göz önünde bulundurduğunuz zaman en kral dolandırıcıya bile taş çıkarabileceğini görmek gerekir.
Kişisel veriyi tehlikeye atma nerde? Ayrıca dolandırıcılık nerde?
Alakasız yorum yapmışsınız,bu konudan dolandırıcılığa bağlamanız hakikakten takdire şayan.
Bilgisayar konusunda yeterli bilginiz yoksa insanları yanlış yönlendirmeyin.Keylogger satmanın yasa dışı olduğu gösteren bir tane kanun maddesi,içtihat bulunda gösterin, yoksa hurafeden varsayımdan hukuk olmaz.
Ayrıca sigara insanları öldürür!
Keylogger öldürmez!.