Öğrenciyim ortağı bulunduğum şirket kötü durumda 6 karşılıksız çek var Bilgi isteği.
Merhabalar;
Ben 22 yaşında Üniversite öğrecisiyim şirketimizin %50 hissesine sahibim şirketin diger
%50 sinede 25 yaşında ve üniversite öğrencisi olan ablam. Aslında biz bir aile işletmesiyiz ancak ailenin diğer fertleri (babamın) daha önceki ticari hayatında başarısızlığı nedeni ile şirket sahibi ablam ve benim. şirketi vekaleten babam yönetiyor ve Şu anda toplamda yaklaşık 25bin tl lik 6 tane çekimiz karşılıksız duruma düştü yaklaşık 2 ay sonra 12 karşılıksız çek ve 55 bin tl olacak borcumuz. Aile ferlerinin ve ablamla benim üzerimize herhangi bir taşınmazımız yok
-İflas erteleme kanunu işleyişlerine baktım mahkemeye iileştirici bir proje sunulması gerekliymiş proje sunulsada mantıklı işleyiş biraz zor ancak 2 yılda mümkün olabilir. İflas kanunları ile tavsiyeniz olabilir mi?
Anlatımıma göre Önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor acaba?
Durumumuz için ne tavsiye edebilirsiniz?
Teşekkürler.
Cevap: Öğrenciyim ortağı bulunduğum şirket kötü durumda 6 karşılıksız çek var Bilgi isteği.
Sayın Köşeli;
Sorunuzu şirketinizin bir sermaye şirket olduğunu (örneğin bir limited şirket) varsayarak yanıtlamaya çalışacağım.Şirketiniz bir şahız şirketiyse (adi, kollektif veya adi komandit) yazacaklarım geçerli olmaycaktır.Çünkü şahıs şirketlerinde ortakların,şirket borçlarından dolayı şahsi sorumlulukları söz konusuyken ;sermaye şirketlerinde ortaklar açısından sınırlı sorumluluk söz konusudur ve ortağın asıl borcu ortaklığa karşı taahhüt ettiği sermayeyi ödemektir.Hukukumuzda limited şirketin ortakları,şirketin borçlarından (kamu alacakları istisna olmak koşuluyla) sorumlu değildir.Şirketin alacaklıları sadece şirket tüzel kişiliğine karşı takip yapabilirler.Şirketin malvarlığı yoksa,alacaklılar alacaklarına kavuşamıyorlarsa kendilerine aciz belgesi verilecektir.Karşı karşılıksız çekler için ise keşide edene ceza davası açılacakltır.Bu dava şikayete bağlıdır.
Şirketinizin iflasının alacaklılar tarafından istenemsi veya limited şirket ise şirket müdürü tarafından istenmesi söz konusu olabilir.Bu durumda iflasın ertelenmesi müessesesi için borca batık(yani şirketin mevcut alacaklarının,borçlarını karşılamaya yetmemesi;şirket pasifinin aktifinden fazla olmasıdır)haldeki sermaye şirketinin iflasın ertelenmesi talebinde bulunması halinde mahkemeye bir iyileştirme projesi sunulması gerekecektir.Bu iyileştirme projesi şirketin içinde bulunduğu borca batıklık halini hangi yöntemlere başvurarak aşmayı düşündüğünü açıklayan bir öngörüdür.Erteleme kararı bu projenin mahkemece ciddi ve inandırıcı buluması koşuluyla verilebilir.İflasın ertelenmesi en çok bir yıllık br süre için verilebilir ancak mahkemece,kayyımın(mahkeme erteleme kararıyla şirkete bir kayyım atanmasına karar verir) vereceği rapor doğrultusunda dört yılı geçmemek koşuluyla uzatılabilir.Yani böylece bir şirketin iflası en çok beş seneye kadar ertelebilir.İflasın ertelenmesi kararıyla birlikte şirkete karşı yapılan tüm takipler durur ve erteleme süresi boyunca yeni bir takip de yapılamaz.Ancak rehinli alacaklar için geçerli değildir.
Saygılarımla...