İcra Hukuk Mahkemesi yargılanma
16 Ekim tarihinde aynı borca mahsus ; yani daha önce açılmış icra dosyasına binaen alacaklı bu kez gitti başka bir avukatla aynı icra dosyasına binaen başka bir dosya açtırmış. Ben buna ilk ödeme emri, uyap çıktısı ve elime gelen tebligat ile İcra Müdürlüğüne ve Ödemiş İcra Hukuk Mahkemesine dava açarak itiraz ettim.Sorularım şu olacaktı.
1- Benim itiraz ettiğim borç değil, 2. dosya.yani 1. dosyadan mı devam eder.
2-bu dava hemen sonuçlanıyor mu
3- sonuçlanıyorsa dava 22 aralıkta hemen uygulanıyuor mu, yani bir tebliğ süresi var mı
4kaybetme olasılığım var mı
5-davada nasıl bir hareket tarzı izlemem lazım
6-bu tarihteki mahkemeye katılamazsam itiraz ettiğim halde dava otomatik olarak düşer mi
7- ayrıca bu ödeme emrini bana gönderen avukat ilk ödeme emrini görmemiş.yani müvekkili ilk avukattan alıp kendisine getirmiş alacağı.ilk dosyanın varlığından haberdar etmemiş.Bu avukatta sorgususz sua?ya bırakıyor, mesleki itibarımı da ayaklar altına aldı. Ben bu mahkemede avukat ve müvekkili hakkında şikayetçi olur veya tazminat isteyebilir miyim
Cevap: İcra Hukuk Mahkemesi yargılanma
bu durum derdestliktir icra memuru resen gözetmez, borçlu ödeme emrine itirazyolu ile ileri sürer(1)icra mahkemesi HUMK şartlara göre her iki dosyaya bakarak karar verir eger derdestlik varsa ikinci takibi iptal eder,ancak takibe göre bilgi verildi, dava açmışsa....
(1)Kuru B icra iflas hukuku 1988 sh 218,219
biraz daha net açıklama yapabilir misiniz?
yanı 1 takib varsa tarafı miktarı aynı olan 2nci bir takibte bulunma halinde ödeme emrine itiraz edildiginde( yanı tarafları aynı olan aynı alacak için) 2 takib oldugu yönde icra mahkemesi her iki dosyayı getirterek HUMK şartlar varsa 2.ci takibi iptal eder/bu açıklamalar takib yönden..
Bu iptal tek duruşmada iptal olur mu ?ayrıca diğer sorularımın cevabını da verebilme durumunuz var mı?
hakim dosyaya duruşmadam önce incelediyse olabilir ve HUMK 509 maddesine göre gönderilen davetiyede duruşmaya gelmezseniz gıyabınızda karar verilir ibaresi üzerine yoklugunuzda karar verilir ancak karşı tarafta gelmezse veya takib etmiyecegini söylerse dosya işlemden kaldırılır fakat bu söylenenler icra mahkemesinin duruşmalı olarak yapması zorunlu işlerde yok icra hakiminin takdirine kalmışsa gelmeseler bile karar verilme yönünde görüş belirtilmiştir icra mah bazı dosyalarıda özellikle şikayet konusu(itiraz degil)iki taraf gelmese bile dosya üzerinden inceleme yapar ,sizin dosyanız icra hakiminin takdirine kalmakla birlikte dosya üzerinden işlem yapılacak dosyalardan