Üstüme İftira Atıldı Ne Yapmalıyım
:MErhaba,
birisi benim üzerime bir suç isnat etmiş ama şikayet dilekçesinde hiçbir kanıt sunamamış.
Savcılık bana tek soru sormuş : Suçlamayı kabul edersin yoksa antlaşmayı mı?
.ben de dedim ki suçlamayı da kbul etmiyorum. antlaşmayı kabul etsem mi bilemedim o konuda polis dedi ki : "antlaşmayı kabul etme madem suçsuzsun boşver" ben de öyle yaptım.
şimdi yasal süreç nasıl işler ne olur acaba hakkımda hiçbir kanıt yok sadece benim adıma edilmiş bir sürü küfür var muhtemelen mahkeme bile olmaycaktır diye düşünüyorum.
ama sonucu nasıl nereden öğrenceğim ya da onlar bana bildirirler mi?
Cevap: Üstüme İftira Atıldı Ne Yapmalıyım
Savcının sorduğu sorunun çözümü yapıldığında;
Ortada dava açılması için yeterli delil bulunduğu anlaşılmaktadır. Yani savcı size üstü kapalı olarak ortada delil var dava açacağım anlaşman lehine olur demek istemiş. Bu durumda büyük bir ihtimalle dava açılacaktır. Bence eğer siz yaptı iseniz (tabi en iyi kendiniz bilirsiniz) anlaşma yoluna gitmek her zaman mahkemelik olmaktan iyidir. Davalar, git gel mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri, arkasından tazminat davası vs. En iyi yol anlaşmaktır.
Ayrıca bu tür konularda polis söyle dedi böyle dedi diye polise güvenmeyin. En iyi yardım bir hukukçudan alınan yardımdır.
Zaten Tck.na göre şikayet hakkının var olmasına temel teşkil eden sebepler failin veya olayın bilinmesi şartlardırı.Yani hakkınızda bir suç isnat edilmişse önce şikayet edilir eğer zatn müsnet suça ilişkin dava açmaya yeterli delil yoksa savcı dava açmaz.Yani şikayet dilekçesinde zaten delillerin belirtlmesi gerekmez o savcılığın harekete geçmesi için suçun tipine göre gerekli bir unsurdur.Mahkeme olmadan da korkmayın hakkınızda cezaya hükmedilemez.Kanunda öngörülen cezanın tatbiki için öncelikle hakkınızda isnat edilen suçun mahkemece değerlendirilmesi ve suçun işlendiğine kabulü gerekir.Kısaca eğer müsnet suçu işlemediğinize eminseniz korkmayın şikayet dilekçesi dava açılacağı veya ceza verilecei anlamına gelmez.Hatta Yargıtay içtihatlarına göre şikayet dilekçesinde mağdurun suçu yanlış belirtmesi bile şikayetin geçerliliğine etki etmez.Çünkü suçun ne olduğunun vb. saptanması yargılama makamlarının işidir.Bu yüzden şikayet dilekçesi sadece kişinin bir kimsenin suç işlediğine inanması durumunda verilebilmesi mümkündür.Eğer kişinin belirttiği gibi ortada bir suç yoksa veya suç işlenmemiş olmasına rağmen kişi fail gösterdiği kimseyi zarara uğratmak için yapmışsa zaten savcılık dava açmaya gerek görmez.Bu bir ön aşamadır.
O yüzden suçu işleyip işlemediğiniz konusunda öncelikle emin olun eğer böyle bir durum yoksa korkmayın .Ancak eğer suçu işlemişseniz veya farkında olmadan kayıt altına felan alınmışsa savcı kanaat getirir ve davanın açılıp açılmayacağına karar verir.
Olay nasıl olmuş,nerede,hangi araçla.
Alıntı:
sonyaka1919 rumuzlu üyeden alıntı
Olay nasıl olmuş,nerede,hangi araçla.
boşverin avukatımla konuştum takipsilik çıkmasını bekliyorum delil yok bişi yok ve ben yapmadım zaten :)