Adıma olmayan vergi cezası,benden talep ediliyor ne yapmalıyım?
Öncelikle iyi günler diliyorum ve konuyu özetliyorum;1999 yılında ben ve bir ortak olmak üzere bir ev satın aldık ,evdeki hisselerimiz eşit ve %50-%50,2000 yılında birlikte satış yaptığımız evin satışındaki rayiç bedel uyumsuzluğu yüzünden ortağımız adına veraset ve intikal vergi dairesinden mart 2010 tarihinde ceza gelmiş,adres değişiklikleri sebebiyle ancak ulaşmış.bu belgede herhangi bir ortaklık beyanı yok,tek bir isme kesilmiş.fakat ortak satış yaptığımız kişi bu borca ortak olduğumuzu bildirerek cezanın yarısını benden talep etmektedir,veraset ve intikal vergi dairesinde konuyu araştırdığımızda benim adıma bir vergi borcu görünmüyor ayrıca ortak tapu olmasına rağmen satışlar ayrı ayrı deftere işlenmiş.bunları bildirdiğiz karşı taraf borcun tamamını haziran ayında ödüyor ve bugün itibariyle ödediği miktarın yarısını ödememizi tekrar talep ediyor ödenmemesi durumunda mahkemeye başvuracağını bildiriyor.
1.soru: Bu tür dava açılabilir mi?
2.soru: eğer açılabilirse ne tür bir yol izleyip,hangi belgeleri edinmeliyim?
ilginize teşekkir ederim.
Cevap: Adıma olmayan vergi cezası,benden talep ediliyor ne yapmalıyım?
Alıntı:
%50-%50,2000 yılında birlikte satış yaptığımız evin satışındaki rayiç bedel uyumsuzluğu yüzünden
Vergi dairesine karşı gayrimenkulün hissedarları birlikte sorumludur.Vergi dairesi size de yönelik talepte bulunabilirdi.Böyle olsaydı,siz diğer ortağınızdan talep etmeyecek miydiniz?
Size dava açarsa ödediğinin yarısını alır.
Cevap: Adıma olmayan vergi cezası,benden talep ediliyor ne yapmalıyım?
diger pay sahibinin adına gelen veraset intikal dairesine gitseniz bile veraset intikal vergisi ile ilgisi yok,193 sayılı gelir vergisi kanunun mükerrer 80 maddeye göre 1999 yılında alıp 2000 yılında sattıgınız gayrımenkul için deger artış kazancı/veya tapuda tapu harçını eksik göstermenizden dolayı gelen tamamlama harc olabilir,harcın konusunu vergi dairesinden ögrenin