Kira Kontratım bitmedi ama Taşınmam gerek Ne yapmalıyım.
1,5 Senedir Bu evde Oturuyorum Kiramı düzenli ödedim Ama evsahibi vergi çıkmasın diyerek Kirayı elden istedi öyle verdik.
İlk Bisenesi İçin Kira sözleşmesi düzenledik.
sınraki dönem düzenlemedik
Kira Sözleşmesinde Şöle bir madde var.
Kira Süesi Bir yıldır.kiranın başlangıç tarihi0,,,,,,,, dır.Kiracı bu sürenin sonunda kiralananı boş olarak teslimi taahüt etmiştir.Bu tarihten itibaren kiracının bu sıfatı sona erecektir.Karşılıklı olarak kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde enflasyon oranında artış olucaktır.
ev kredisi çektik boşaltma isteğimizi söledik kabul ettiler biz krediyi onayladık borca girdik şimde sözleşmede yer alan 3 ay önceden haber verin maddesini öne sürerek.
3 aylık kirayı ödersiniz ve aidat ile doğalgaz(merkezi sistem) masraflarını ödersiniz diyorlar. Ev sahibinin oğlu avukat.Beni mahkemeye vermekle tehdit ediyor ne yapmak gerekir yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Kira Kontratım bitmedi ama Taşınmam gerek Ne yapmalıyım.
kira sözleşmesinde baglılık esastır yanı sözleşmeden evvel boşaltırsanız kiralayan kiraya vermek için gereken çabayı göstermesi gerekir(1)diger ifade ile gününden evvel boşaltmalarda yeniden kiraya vermek için gereken çabayı gösterecektir yoksa nasıl olsa sözleşmeye göre kira bitimine kadar kira bedelini alırım düşüncesinde olamaz 6570 s kanun 11 maddesi kira sözleşmesinin bitiminden evvel 15 gün evvel tahliye edecegini bildirerek sözleşmeye son verebilir bu süre taraflarca bazen sözleşmede kısaltılıyor ,bazende uzatılmakta/sizin somut olayında oldugu gibi 6570/9 maddesi kira bedeline ilişkin hükümler ayrık olmak üzere/istisna kira sözleşmesinde kiracı aleyhine degişiklik yapılamaz ,süre kısatımı ile ilgili yargıtay bir kararında sözleşmedeki bu kayıtı geçersiz saymış('2)ancak uzatımla ilgili ise kanımca kiracı aleyhine oldugu için geçerli olmaması gerekir ,burda ayrıca
anahtar teslimide boşaltmanın/tarih olarak belirlenmesi açısından önemlidir
(1)13 hd 2003/16836 2004/7620 (www hukuk türk mev. iç bil ban)diger kararlarda bu yönde
(2)6hd 1974/439-451(www hukuk türk mev. iç bil ban)
çok fazla anlamadım ne yapmalıyım peki şimdi ben?
Sayın stelyou,
1.5 yıldır bu evde oturduğunuzu,kiranızı düzenli ödediğinizi,ama vergi çıkmasın diye ev sahibinin isteğine uyarak kirayı elden verdiğinizi belirtmişsiniz.Bu duruma göre vergi usul kanununa hem siz hemde ev sahibiniz muhalefet etmiş bulunuyorsunuz.Bilindiği gibi 500 tl.üzeri konut kiraları bankaya yatırılmak zorunda.Ama sizde bu eylemin gerçekleşmesine çanak tutmuşsunuz.Devlet vergileri toplayamadığı zaman diğer vergileri artırarak sizin çanak tuttuğunuz vergi kaçakçılığından doğan zararları karşılama yoluna giderek namuslu ve vergisini ödeyen vatandaşların daha fazla vergi ödemesini istiyor.
Siz böyle bir isteğe neden boyun eğdiniz anlayabilmiş değilim.Şimdi ev sahibi sizden kiranızın 800 tl olduğunu ve 8 aydır ödemediğinizi söyleyerek icra ve tahliyeye başvurursa ne yapacaksınız.İtiraz etseniz ödediğinizi ispat edemeyeceksiniz.Üstüne birde icra inkar tazminatı ödeyeceksiniz.