-
Zaman aşımı?
2.kez alkollü araç kullanmaktan ehliyetime 2 yıl el konulmuştu.Ayrıca TCK 179-3 den ceza almamak için psikolojik rahatsızlığımı mahkemede dile getirmiştim.Mahkeme hastaneye sevk etti 1 hafta yattım ve suç işlendiği tarihte ceza-i ehliyeti yoktur raporu çıkmıştı.Savcı ceza veremedi fakat güvenlik tedbirleri uygulanmsına hükmetti.Banada bu dava bitene kadar ehliyete el koymayacağını söylemişti.Dosyayı yargıtaya yollamıştık.
Dosya halen yargıtayda.Bu arada 2 sene doldu ehliyeti almak için SÜDGE eğitimine tabii oldum.Psikiyatris ve psikolog onayı ile şu an ehliyetimi aldım.Yargıtaya giden dosya 3 yılı geçti.Acaba zaman aşımı olur mu? Yada yargıtay dosyayı bozarsa bir 3 sene daha beklicek miyim?(işime gelir ehliyeti aldım)
-
Cevap: Zaman aşımı ?
Türk Ceza Kanunu linkinden zamanaşımı hükümlerini inceleyiniz.
-
Sayın Pazarbaşı linki inceledim ama pek anlamadım. Benim merak ettiğim 2 yıla kadar hapis cezasının(Tck 179-3) yargıtayda kaç sene işleme konulmaması durumunda zaman aşımına uğrayacağı.Birde zaman aşımına uğrama ihtimali var mı tabii. Dava sonucunda ehliyetime trafik el koyacak.Dosya yargıtaydan çıkmassa sorun yok esasında.
-
Beş yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda sekiz yıl,
Geçmesiyle düşer deniliyor.Yani 3 yıl geçti geriye 5 sene mi kaldı?
-
Birde sormak istediğim savcı zaman aşımına uğraması için davayı kasıtlı erteleyebilir mi?
-
Davayı kaybedersem ehliyete el koyacaklar.Yargıtay bozarsa dava düşecek.Dava düşerse ehliyete el koyma durumu olur mu?
-
Davanın zaman aşımına uğraması mümkün mü?
-
Dava yargıtayda 4ç senesini doldurmuştur. Sanırım zaman aşımına uğrayacak.
-
Ceza dosyalarının ortalama olarak 3-4 yılda yerel mahkemeye döndüğü biliniyor. Dolayısıyla dosyanızın mahkemeye dönmesi an meselesidir diye düşünüyorum. Ancak yargılandığınız davanın zamanaşımına uğrayacağı yönünde ümit ve hayallere kapılmanızın erken olduğu fikrindeyim. Sizin de belirttiğiniz üzere dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Fakat, zamanaşımı süresini kesen sebeplerin ortaya çıkması durumunda zamanaşımı süresinin en fazla yarısı oranında uzayacağını da dikkate aldığımızda yargılama konusu olan suçun dava zamanaşımı süresinin en fazla 12 yıl olduğunu belirtmek isterim. Bu sürenin, dosyanızın kesin karara bağlanması için yeterli bir süre olduğu kanaatindeyim.