İşyeri İle Mahkemelik Olma Durumu
Herkese Merhabalar ve değerli bilgilerini paylaştıkları için teşekkürler.
Şöyle bir sorunumuz var.Çalıştığımız işyerinde yapılan bir yönetici değişikliği sonucu yaklaşık 30 kişinin çalıştığı yerde anlaşamamazlıklar,işin yürüyüşünde engeller ve bunun neticesinde yeni yöneticinin kendi ekibini kurarak (ki bununla ilgili yeni personel alımlarında da bulunmuştur) işin yürüyüşünü değiştirme çabası bulunmuştur.Eski personellerin bir kısmının ayrılmasına müteakip kalan diğer tüm personelinde eski yönetici ile birlikte çalıştıkları ve bu nedenle bu şahıslarında çıkartılacağı gibi bir beyanıda bulunmaktadır.Tüm bunlar bir yana,yaklaşık 3 yıldır çalıştığım bu şirkette farklı bir İL de ikamet ederek görev yapmam,bu teklifi kabul etmemem durumunda da istifa dilekçesi ile işi bırakmam teklif edildi.Bunun yanı sıra almış olduğumuz maaşlarda ve maaş bordrolorunda elden yada hesaba yatmamasına ve elimize geçmemesine rağmen mesai verildiği gibi vs şeylere rastladık ve karşı çıktık.Hiçbir resmi bayram yada buna benzer günlerde çalışılmasına karşın mesaisini alamadığımız gibi,beyan edilen çalışma saatlerinin haftalık ortalama 15 ile 20 saat aştığını da dile getirir getirmez işyeri ile tatsız dialoglar yaşadık.Tüm bunların sonunda iş akdimizi fesh ederek avukat aracılığı ile noter'den protesto çektirerek işyerine ihbarda bulunuldu.Konu ile ilgili çok kişi ile görüştük ama son olarak yapılan ve araştırdığım kadarıyla yasal olmayan bir konu için bilginizi rica ediyorum.Ekim ayının tamamı ve kasım ayının 2 si dahil işyerinde çalışılmış ve ekim ayı maaşını hak kazanılmış durumda olunmasına karşın işveren hiçbir gerekçe bildirmeden diğer çalışanların maaşını yatırmasına karşın benim maaşımı yatırmamakta.Ay'ın 1 ile 5'i arasında düzenli yatırılan ve banka hesaplar aracılığı ile yatırılan maaşların ne hak yada gerekçe ile yatırlımadığı hakkında bilgisi olan bir arkadaşım var ve bilgiledirme yapabilir ise çok memnun olurum.İlginiz ve alakanız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: İşyeri İle Mahkemelik Olma Durumu
Bir bilgisi olan arkadaşım bulunmuyormu:(
İşveren Ekim 2010 ücretinizi 20 Kasım'a kadar yatırma hakkına sahip.Bu sebeple kanuni yola başvurmadan önce biraz daha beklemeniz gerektiğini düşünüyorum.
Şöyle bir durum var,avukat kanalı ile noter'den iş akdimizi fesh ettiğimizi bildirdik fakat yargıya taşınmamış bir durum söz konusu.İhbarın ulaşmasından sonra işverenin 10 gün gibi bir cevap süresi olduğunu duymuştum,bu durumda 20 kasım'a kadar (ekim 2010 alacağı için) beklenmesi en doğrusu olur sanırım.Bilgilendirme için çok teşekkürler.
Alıntı:
Av.İlknur Sezgin Temel rumuzlu üyeden alıntı
İşveren Ekim 2010 ücretinizi 20 Kasım'a kadar yatırma hakkına sahip.Bu sebeple kanuni yola başvurmadan önce biraz daha beklemeniz gerektiğini düşünüyorum.
Tekrar rahatsız edicem fakat şöyle bir durum söz konusu;şirketin bu işlemlere bakmayan İK sorumlusu,ekim ayı maaşlarının geri çekildiğini ve dolaylı yoldan yatmayacağını bildirmekte.Böyle bir durum mümkün müdür yada yatırmama gibi bir gerekçeleri olabilirmi?Şirket kararı olarak belirtilen bu ibarenin neye istinaden olduğu da taraflarınca söylenmemekte.
Hesabınıza yatmıiş olan maaş ödemesi mi geri çekilmiş?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Hesabınıza yatmıiş olan maaş ödemesi mi geri çekilmiş?
Evet.Şirketteki diğer herkes ile birlikte aynı anda maaşlarımız yatmış,fakat belirttiğiniz üzere geri çekilmiş.Ve yatırılmayacağı söyleniyor.
yetkili bir arkadaşım bir soru sormuştu ancak halen belirttiğim üzere maaş yatırılmamış.bilgisi olan arkadaşımdan yardım rica ediyorum
Ödenmeyen ücretleriniz için iş mahkemesinde dava açmak, yapmanız gereken bu.
Süreç içersinde bilgilerini paylaşan tüm değerli avukat arkadaşlara teşekkür ederim.