Kambiyo senedinin ödenmemesine dayalı hapis cezalarından bahsedebilirmisiniz
Kambiyo senedinin ödenmemesine dayalı hapis cezalarından bahsedebilirmisiniz.Yada senedin keşidecisinine ne zaman dolandırıcılık isnat edilebilinir
Cevap: Kambiyo senedinin ödenmemesine dayalı hapis cezalarından bahsedebilirmisiniz
Kambiyo senedinin ödenmemesi hali (çek hariç) tek başına bir suç olarak yasalarda düzenlenmemiştir. Kanunsuz ceza olmaz. Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için "Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatma" olgusunun gerçekleşmiş olması gerekir.
Senedin sahte olması hali zaten yasalarımızda ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir.
DOLANDIRICILIK
Madde 157 - (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Cevap: Kambiyo senedinin ödenmemesine dayalı hapis cezalarından bahsedebilirmisiniz
Alıntı:
Av.Tayfun Eyilik rumuzlu üyeden alıntı
Kambiyo senedinin ödenmemesi hali (çek hariç) tek başına bir suç olarak yasalarda düzenlenmemiştir. Kanunsuz ceza olmaz. Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için "Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatma" olgusunun gerçekleşmiş olması gerekir.
Senedin sahte olması hali zaten yasalarımızda ayrı bir suç olarak düzenlenmiştir.
DOLANDIRICILIK
Madde 157 - (1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası verilir.
Keşideci dediğim zaman senedi düzenliyen ve ödenmesi için bana veren borçluyu kast ediyorum.Senedi nasıl sahte olarak hazırlamış olabilirki yanımda imza atıp bana veriyor.Ama ne iflas ilan ediyor icra dairesine ne aciz belgesi alıyor ve ödemede yapmıyor.O halde yapılması gereken nedir.
Resmen dolandırmış oluyor beni bu durumda.
Alıntı:
hukukhayrani rumuzlu üyeden alıntı
Resmen dolandırmış oluyor beni bu durumda.
Gayri resmi dolandırmış oluyor. :)
Türk Ceza Kanunu dolandırıcılık saymıyor.
Bu kişiye başka bir alacaklısı tarafından hapis cezası çıkarılmış durumda o nasıl becermiş bu işi.Telefonda konuştuk tutuklaması çıktı senedi var adresini bir oraya bir buraya götürüp duruyor dedi bana.Ben dolandırıcılıktan 45 gün yatarı olan bi hapis cezası çıkardım dedi.Tam neler döndü orda bende anlamış değilim.Bir kişinin gerçekten tutuklaması (aranması varmı yokmu nasıl anlaşılır.Bunu öğrenmenin bir yolu yokmu çünkü bu dolandırıcıyı ihbar ediceğim.Gerçi bana sorun değil 1 buzdolabı verdim 400 tllik ben parasında değilim yaptığı hilekarlık ve dolandırıcılık.Zaten daha büyük satışlarda genelde ipotek edicek araba kredi kartı teminat mektubu yada icra dairesinde takip başlatıp taahhüd alıyorum.