Mernise icra takibinden kaçmak için oturmadığı adresi beyan etmek
İcra takibinin borçlu tarafı oturduğu mahalle muhtarına gidip felanca yere taşınıyorum demekle adres nakli belgesi alıp bununla nüfus müdürlüğüne gidip ikametgahını başkasının oturduğu adrese taşımış gerçek evinin camınaysa kiralık pankartı asmış ve
komşularada postacı sorarsa burda oturmuyor deyin diye tembihlemiş.Tebligat iade oldu ama iade olduğunu öğrendiğim gün borçluyu evinde ziyarete gittim.Borçlu ilk adresinde hala ikamet etmekteydi tebligat gidende.İkinci adreste oturanlar ise borçluyu tanımıyor.Şimdi bu dorçlu yanlış hatırlamıyorsam nüfus hizmetleri kanununda cezası hapis olan bir suç işlemiş durumda.Bu borçluyu nereye ve nasıl şikayet etmeli.
Cevap: Mernise icra takibinden kaçmak için oturmadığı adresi beyan etmek
Cumhuriyet Savcılıklarına şikayet edebilirsiniz
GERÇEK DIŞI BEYAN
MADDE 67- (1) Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Adrese ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyen ve yasaklara aykırı hareket eden kamu görevlileri 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçlara ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.
Sayın AV Tayfun bugün söz konusu borçlunun adres sorgulamasını yaptım borçlu adresini tebligatımız gidip bila iade olduktan sonra
eski adresine geri taşımış hem mernis hem muhtara.Şİmdi biz bu borçluyu şikayet etsek ben oraya taşınacaktım ama ev sahibiyle anlaşamadık içindeki kiracıda çıkmaktan vazgeçti dese ve ev sahibide borçlunun tanıdığıymış bunu aynı apartmanda oturduğu için öğrendik bizzat ev sahibi evet şahsı tanıyorum dedi.Ve devamında deseki taşınmaktan vazgeçince hemen geri taşıdım ikametgahımı dese ne olur. Aksini ispat imkansız olur.Peki uyaptaki adreslere yada mernise madde 35 e göre tebliğ edemiyoruz o zaman nüfus müdürlüğüne müzekkere yazıp mernisteki adresi borçlunun kendisinin beyan edip etmediğini sorabilirmiyiz?(çünkü 2009 yılında kadiköy savcılığının verdiği ve bakanlığın yazısına da uygun talimatla nüfus müdürlükleri adresle ilgili bilgilerin bizzat kps sisteminden alınması gerekir diye cevap veriyor.Kimlik Paylaşım Sisteminden Borçlunun adresinin kendisininmi yoksa yakınlarınınmı beyan ettiğini görebilmek(icra dairesinde)mümkünmüdür.
kişiyi özürlüyse yakını beyan eder yoksa kendi beyanıdır kanun açık benim başıma geldi.tabi beyan ederlersede suçtur.