Cevap: Müdahelenin Menni Davası
Anlattığınızdan anladığım kadarıyla müdahale komşu parsele tecavüz olduğundan, parselin sahibi davalı sıfatında olması gerekir. Keşfi daha sonraki davanızda delil olarak kullanabilirsiniz. Ancak hakim gerek görürse tekrar keşfe çıkabilir. Çoğu durumda tespit işlemini çabuklaştırmak ve mevcut durumu derhal tespit için dava açmadan önce dahi mahkemeden keşif talebi mümkünken, bir başka dava sırasında yapılan ve konuyla tamamen ilgili bir keşfin de daha sonraki bir davada delil olarak kullanılabileceği muhakkaktır.
Öncelikle kaymakamlığa müdahalenin önlenmesine yönelik bir başvuruda bulunabilirdiniz, ancak sanırım ecri misil talebinde bulunmak için dava açma yoluna gittiniz. Şimdi tekrar kaymakamlığa başvurursanız, sizden herhangi bir masraf olmayacaktır ancak ecri misil talebiniz için yeniden bir dava açmanız gerekmektedir Bu konuda seçim size ait.
Tabi bir avukatla davanızı takip etmediğinizden bunun size ekstra maliyetlere yol açması her zaman mümkün olacaktır, ki öyle olmuş.
Öncelikle cavabınız için çok teşekkür ederim.
Kaymakamlığı 60 gün içinde başvurma kuralı var sanırım. Bu yüzden başvuramıyorum.
Dava açarak bu müdahalenin kalkmasını ve ecerimsil talep edebilirim. 60 gün olayı olmasa ecrimsil istemden kaymakamlığıa başvurarak bu müdahalenin kalkmasını talep ederdim.
2. Konu olan kamu malı gözüken bu boşluğun kalkması için de süre zarfı yok. Yani başvurabilirim sanırım.
Şimdi bu parsel sahibi Almanya da ikamet ediyor. Ona dava açsak çok uzun sürecek tebligat için. Buraya da ne zaman gelir belli değil.Davayı kazanmamamız için bir neden yok
İzin alınmadan duvar yıkılarak arazimize girilmiş. Asmaya, oluğa zarar verilmiş. Kanalisazyon borusu geçirilmiş. Komşuluk hukukundan dolayı katlanma zorunluluğum yok çünkü evimin diğer tarafından hazine olan yerden geçirebilir fazla bir maliyet gerektirmiyor ve eğim mevcut.
Almanya'dan dönmesi muhtemel olan bu kişi geldiğinde dava açsak, ilk duruşmada da daha önceki keşfin delil olarak gösterilerek davanın sonuçlanmasını istesek ne olur acaba?
Ya da ne yapmamızı önerirsiniz? Teşekkürler saygılar...
Avukat konusunda burası Ankara'nın Güdül ilçesi. Merkeze 100 km uzaklıkta bir yer. Burada 1 avukat var onun da işi başından aşkın. En yakın Sincan civarından görüştüğüm avukatlar ise çok uçuk rakamlar talep ediyor.Anneannem tek başına yaşıyor ve geliri yok. 5 çocuğu var damadı olan babam ilgileniyor.Bizimde gelirimiz bize yetiyor.Merkezden her defasında bu dava için köye gidiyoruz.
Yetkililerin tecavüz veya müdahalenin yapıldığını öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde idari makama başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ancak tecavüz veya müdahalenin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunamaz.Posta ile yapılan başvurular, başvuru için Kanunun öngördüğü süreleri durdurmaz.Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerle menfaati umuma ait olan taşınmaz mallara bu Kanunun yürürlüğe girdiği 15/12/1984 tarihinden sonra yapılan tecavüz veya müdahalelerde başvuru için süre aranmaz.
bu 3091 i okuduğumdan dolayı kaymakamlığa bu konuda başvurmadım. Çünkü olay kışın evde biz yokken yapılmış. Ocak 2010 gibi..
Evde siz yokken yapıldıysa 60 günlük süre siz olayı öğrendiğiniz tarihten itibaren başlar ve Ocak 2011 i geçirirseniz tamamen kaymakamlığa başvurma hakkınızı kaybedersiniz. Mühim olan olayı ne zaman öğrendiğiniz. Her ihtimale karşı başvurun derim ben. Herhangi bir masrafı olmayan bir durum olduğu için bir kaybınız olmaz.
Abdullah Bey,
Olayı Nisan başları gibi öğrendik. Biz şimdi dilekçe vererek olayı öğrendiğimiz tarihi 25 Eylül yazarsak işleme alırlarsa ve bu konuda şahit filan dinleniyor mu? Ortaya çıkarsa Nisan ayında öğrendiğimiz?
Dava açtığınızı belirtin ve davanın zamanaşımını durdurduğunu öne sürün. Dava açtığınız tarihte 60 günlük süre dolmamışsa, hem doğruyu söylemiş olursunuz hem de işiniz görülür.
Abdullah Bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ben kaymakamlığa yazacağım dilekçeyi google da araştırmaya başladım. :)
Dilekçede sanırım ne zaman öğrenildiğine dair bölüm olacak. Oraya Mayıs-Haziran ayından bi gün yazıp. Dileçke açıklamsında dava açıtğımızı bu yüzden kanunda belirtilen 60 gün süresinin zamanaşımını durdurduğunu mu belirteyim. Ayrıca 2. bir dilekçe kalmadan bu sorunlu parsel ile aramızda çıkan boşluğu açtırabilirmiyim?
Merhaba yeniden ben.
yapılan duruşmada bilirkişi raporu gelmediği için ertelendi.
Köyde asıl parsel sahibi geldi bu hafta içi burada olacağını öğrendim. Hemen tebligat göndertmek istiyorum davayı ona açacağım. Ama gitme ihtimali var. Aynı gün rica filan etsem acaba kalem yardımcı olur mu? Hemen gitmesi lazım. İlçe merkezi ile köy arası 10 km bişi.
Bir de ben kalemden dava dosyasından dava dilekçemi isteyip fotokopi alabilirmiyim. Çünkü onu yeniden yazacam bilgisayardan öle yeni dava açacağım.
Bu keşif i yeni açacağım aynı konulu ve davalı farklı dava için saydırabilir miyiz? Çünkü keşif için bir daha 470 tl ödeyecek gücümüz yok. Dava dilekçesin de bunu belirtmeli miyim?
Ayrıca dava değeri 1000 tl diye belirttik. Ecrimsil talebini ne zaman ve nasıl ne kadar yapayım?
yardım edenler için çok teşekkür ederim..80 Yaşında anneannemin hayır duasını alacaksınız.
teşekkürler saygılar..