-
Çek Problemi
Sayin hukukcular,
2008 yilinda bir aile dostumuz bana sirketine ait 3 ay sonrasina yazdigi bir ceki nakite cevirmek istedigini soyledi,bende ceki ondan alip durumu iyi olan guvendigim bir arkadasima arkasini cirolayip verdim bana ertesi gun parayi odeyecegini soyledi bende aile dostumuza parasini verecektim yani sadece ona yardimci olmak icin bu isle ugrasmaya basladim,ceki verdigimiz arkadasim hafta boyunca ceki odemedi ve o cekle kendisine bazi seyler almis bizi cok zor bir duruma soktu ben ise aile dostumuza cok mahcup oldum,ceki alan arkadasim 3 ay sonra gunu geldiginde odeyecegini soyledi,rica etti bizde beklemeye basladik fakat gunu geldigindede odemedi.
Sonuc olarak icra dairesinde bir dava acilmis, 2008 yilinda cek tarihinden 1 ay sonra ama ne bi dava gorulmus nede herhangi bir islem yok sadece acik duruyor 2 senedir. Alacakli cekin parasini bize odemeyen sahsin alisveris yaptigi adam sanirim,borclu ise benim aile dostum olan sahis onun altinda tanimadigim bir isim en altta ise ciroladigim icin borclu olarak benim ismimde var. Bu konu hakkinda ne yapabilirim zaten 2 senedir durduguna gore hic ilgilenmesemmi diye dusunuyorum kac yil icinde tamamen iptal olur? Veya ben bu durumda herhangi bir sorun yasarmiyim? Nasil bir yol cizmem gerekir? Not: Cekin sahibi olan aile dostum gununden once ceki iptal ettirmisti bankadan,cunku odemeyecegini hissetmeye baslamistik,2009 un ilk aylarinda aile dostum dedigim sahis Sirketinide kapatti durumu bozuldugu icin,ben ise zaten yurt disinda master yapiyorum yani icra,ihbarname vs birsey geleceksede gelememistir,gerci benim kimseye borcum yok ama kagit uzerinde son siradada olsam borclu gorunuyorum gerci dedigim gibi dava acik duruyor sadece herhangi bir islem,celse, vs yok e-devlet ten inceledim. Bu sekilde biraksam kendi kendine dusermi?
Saygilar.
-
Cevap: Çek Problemi
Çek sahibini (keşideci) savcılığa şikayet edilip dava açılmışsa 2008 yılı olması nedeni ile ceza verilebileceğini düşünmüyorum.
İcra takibi de şirket adına açılmıştır çek sahibi icra açısından şahsi cirosu yoksa sorumlu olmaz. Cirantaların sorumluğu da 6 ay zaten. Çekin bedelinden kim faydalandıysa ödemesi gerekir ama. Alış veriş yaptığı firma varsa faturalara dayanarak da takibe devam edebilir.
-
Cevap: Çek Problemi
Cok tesekkur ederim engin bey. Bu durumda ben ciranta oldugum icin icim rahatlamis oldu.. Sagolun..