Kiracı hakları ve kefillik konusu
Saygıdeğer dostlar,
Sorunumu özetleyerek yardımlarınızı rica ediyorum: Sorunum özetle şöyle; 2005 yılında kardeşim ile beraber bir daire kiraladık. Kardeşim kira kontratını "kiracı" olarak ben ise "kefil" olarak imzaladık. Kira miktarlarını ise benim banka hesabımdan ev sahibinin banka hesabına havale ederek yatırıyorduk. Kiralama işlemi 15 Ekim 2005 tarihinde başladı ve halen devam ediyor. Yalnız şöyle bir durum var; kardeşim Mayıs 2010 ayı içerisinde evlenerek bizden ayrıldı. Şu an ben ve diğer kardeşim evde ikamet etmekteyiz. Ev sahibi ile beraber çalıştığı emlakçı ise senin yeniden kira kontratı yapman gerekiyor diyerek eve için yeni kontrat istiyorlar ayrıca %16,6 gibi fahiş bir artış oranı istiyorlar.
Kısaca benim şu an ki hukuki durumum nedir? Zira yeni kontrat yapmak istemiyorum ve böyle bir artışı kabul etmiyorum. Zira 2008 yılından itibaren dünyayı kasıp kavuran bir ekonomik kriz TÜRKİYE'Yİ de etkilemiştir. Dolayısı ile çevremden kiracıların kira artışı yapmadıklarını da biliyorum. Benim şu an ki hukuki durumumu değerlendiriseniz çok memnun olurum.
Saygılar...
Cevap: Kiracı hakları ve kefillik konusu
Alıntı:
senin yeniden kira kontratı yapman gerekiyor diyerek eve için yeni kontrat istiyorlar ayrıca %16,6 gibi fahiş bir artış oranı istiyorlar.
Kiracı sıfatıyla imzalayan,evden ayrılmış.Bu durumda yeni sözleşme yapmak gerekir.Siz sözleşmeye kiracı sıfatıyla imza atmış olsaydınız gerekmezdi.
Kira sözleşmesindeki artış oranı neyse o uygulanacaktır.
Sayın sonyaka1919,
Cevabınız için teşekkürler. Fakat cevabınızın hukuki dayanağı nedir?
Biz evi kardeşim ile beraber kiraladık ve kira benim banka hesabımdan yatmaktadır. Böyle keyfiyet olmamalıdır.
6570 sayılı kanun hakkında az çok bilgim var. Fakat bu tip özel durumlarda kanuni haklarım nelerdir onları öğrenmek ve on göre ev sahibine cxevap vermek istiyorum.
Teşekkür ederim...
Alıntı:
Fakat cevabınızın hukuki dayanağı nedir?
Siz sözleşmenin tarafı olduğunuzu iddia ediyorsanız,bunu kiraya verenden sadır olan bir belge ,ihtarname ile ortaya koymanız gerekir.Yoksa size karşı açılacak yada sizin açacağınız bir dava da KİRACI sıfatınız olmadığından dava husumetten reddedilir.Siz sadece kefil sıfatıyla doğacak borçtan sorumlu olacak dava ve İcra takiplerinde Kiracı yanında Takip edilirsiniz.Bu demek değildir ki sizin kiracı sıfatınız vardır.
6570 sayılı kanuna göre kira sözleşmesinin alt kiracıya kiralanan tarafından devri mümkün değildir. Kardeşiniz hukuken size orayı ücretsiz olarak devretmiş görünmektedir. Sizden kira almaması aranızda bir devir sözleşmesi olmadığı anlamına gelmez. Dolayısıyla aranızda yaptığınız şifai kira sözleşmesi devri hukuken geçersizdir. Kira sözleşmesine aykırı davranıştan dolayı kiraya veren ev sahibi kardeşiniz aleyhine tahliye davası açabilir. Hukuki çözüm eski kira sözleşmesinin sona erdirilip, yeni bir kira sözleşmesinin yapılmasıdır.
Mevzuat:
6570 s. k. md. 12
"Madde 12 – Kiracı, mukavelede hilafına sarahat olmadıkça, kiralanan yeri kısmen veya tamamen başkasına kiralayamaz yahut istifade hakkını veya mukavelesini başkasına devredemez veyahut kendisi gayrimenkulü bırakmış olduğu halde hiç bir sebeple bu yeri kısmen veya tamamen başkalarına işgal ettiremez."
Sayın sonyaka1919 ile Abdullah Murat Koruk,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim...