Hırsızlık suçlaması ile iş feshi
Merhabalar. 21/01/2008 yılından beri çalıştığım firmada, 30/08/2010 tarihinde hastaneye yatarak ameliyat oldum. Ameliyattan 10 gün sonra iş yerime rapor evrağını vermeye gittiğimde;
1. Benim, iş yerinde bazı cihazları zimmetime geçirdiğim,
2. Firma bilgisi dışında kazanç sağladığım,
3. Firmaya ait elektronik cihazları kendim için kullandığım, suclamaları yapılarak iş akdime son verileceği söylendi ve işe devam etmem engellendi. Yalnız bu tarihe kadar herhangi bir ihtar gelmediği gibi bu suçlama ile ilgili bir tutanakta tutulmadı, savunmamda alınmadı. Çalıştığım firma iş akdimede son vermedi. Bana "hukuki yollara başvurmak istersem ihtar çekileceği, aksi durumda buna gerek olmadığı, ihtarın benim sonraki iş hayatımı etkileyeceği" söylendi. Böyle bir durumda ne yapılabilir. Şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: Hırsızlık suçlaması ile iş feshi
4857 sayılı iş kanunun 25/2-e göre.işcinin işverenin güvenini kötüye kullanmak,hırsızlık yapmak..gibi hallerde işverenin haklı fesih hakkı vardır 25son bendi işçi feshin yukarıda öngörülen sebeblere uygun olmadıgı düşüncesindeyse 18,20,21 madde hükümleri çerçevesinde yargı yoluna gidebilir 19 maddeye yollama yapılmadıgı için feshin yazılı olması ve savunmasını alınmasına gerek yoktur(1)burda feshin haklı nedene dayandıgını işveren ispat edecek(2)26 madde, 25 maddeye göre işveren fesih hakkını ögrendigi günden başlıyarak 6 işgünü ve herhalde 1 yıl geçtikten sonra kullamanaz işcinin maddı çıkarı varsa 1 yıllık süre uygulanamaz,ancak fesih sebebini gerektiren olayın tesbiti bir soruşturmayı gerektiriyorsa 6 işgünü soruşturma sonucunun ög-
renildigi tarihten başlar(3) birden fazla ihtarda toplu sözleşmede hüküm varsa o uygulanır yoksa işveren açısından geçerli fesih konusu olabilir
(1).davacı işçinin iş sözleşmesinin 25 maddeye göre fesih edilmesi nedeniyle aynı kanunun 19/2 fesihten önce savunmasının alınmasına gerek olmadıgı gibi,25son yazılı yapılmasıda şart degildir (9HD 2006/16499-20608 www hukuk türk mevzuat içtihat bilgi, bankası)
(2,sözleşmenin ihlal edildigini ispat işverene aittir(Özdemir E iş sözleşmesinden dogan uyuşmazlıklarda ispat yükü ve araçları2006sh 320)
(3)kaplan T. E işverenin fesih hakkı 1987 sh 172 dn 196 9 hd kararları)
Cevap: Hırsızlık suçlaması ile iş feshi
Alıntı:
s_delibay rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar. 21/01/2008 yılından beri çalıştığım firmada, 30/08/2010 tarihinde hastaneye yatarak ameliyat oldum. Ameliyattan 10 gün sonra iş yerime rapor evrağını vermeye gittiğimde;
1. Benim, iş yerinde bazı cihazları zimmetime geçirdiğim,
2. Firma bilgisi dışında kazanç sağladığım,
3. Firmaya ait elektronik cihazları kendim için kullandığım, suclamaları yapılarak iş akdime son verileceği söylendi ve işe devam etmem engellendi. Yalnız bu tarihe kadar herhangi bir ihtar gelmediği gibi bu suçlama ile ilgili bir tutanakta tutulmadı, savunmamda alınmadı. Çalıştığım firma iş akdimede son vermedi. Bana "hukuki yollara başvurmak istersem ihtar çekileceği, aksi durumda buna gerek olmadığı, ihtarın benim sonraki iş hayatımı etkileyeceği" söylendi. Böyle bir durumda ne yapılabilir. Şimdiden teşekkür ederim...
Açıkcası size yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorsanız ve iftiraysa iş mahkemesine iş yerinizin bu iddialarını ispatlaması için dava açarsınız.Yok eğer iş yeriniz bu iddialarını ispatlayacak durumdaysa,en az hasarla atlatmanız için işyerinizle görüşüp en uygun yol neyse öyle ayrılmalısınız.