Yurt dışından savcılığa nasıl ifade verebilirim?
Merhabalar yurdisinda Amerika'da yasiyorum,
22-8-2010 ve 17-9-2010 tarihlerinde Turkiye'ye ailemi ziyarete gittim. bundan 4 yil once kiz kardesime turkiyeden magazadan aldigim yeni bir telefon hediye ettim, kizkardesimin oglu 6 yasinda telefon ile oynarken benim hayatta 3 veya 4 defa yuzunu gordugum ve konusmadigim dayimi 3 kere yanlislikla aramis hic konusma olmamis. sonra dayim dedigim insan koyu arayip benimle telefonda tartisti bende kizip bagirdim benden hesap soracagini soyleyip telefonu kapatti. bende evden cikmak uzereydim koyde cep telefonu cekmedigi icin uvey olan benden kucuk erkek kardesimin telefonundan sehre gelince kendisini aradim ve sen kimsin bana hesap soracaksin diye bagirdim sonra oglu telefonu onun elinden alip sen benim babamla nasil konusrsun boyle deyip kufurler etmeye basladi durust olayim bende kendimi tutamayark ve altta kalmayark bende soylediklerinin aynisini kendilerine iade ettim.
Kiz kardesime hediye olarak aldigim telefon benim adima kayitli gozuktugu icin beni sanirim savcilaga suc duyurunda bulunmus bu telefondan rahatsiz ediliyoruz ve kotu konusuluyor diye ( fakat o telefondan hic konusma olmamis ) ve adresimi de iznik elmali koyu olarak vermis. ve beni Turkiye'ye giris yaptigimda hava alaninda tutuklatiracagimi soylemis .
Jandarma kiz kardesime hediye aldigim telefonu arayarak benimle gorusmek istemis ve gelip ifade vermek gerektigini soylemis. kiz kardesim benim yurtdisinda oldugumu soylemis .
Bu konuda cok magdurum ve Turkiye'ye ulkeme gittigimde tutuklanmak istemiyorum. savciliga burdan nasil ifade verebilrim ? telefon acabilirmiyim veya jandarmayi araya bilirmiyim ? cunku suc islemedim. sanirim dayim olacak insan yalan beyanda ve asilsiz iddalarda bulunmus olabilir. ayrica bende bir vatandas olarak kendisini hakkinda burdan savciliga suc duyurunda bulana bilirmiyim cunku telefondan benden hesap soracagini soyleyip tehdit etti.
Ne yapabilirim ? yardimci olacak arkadaslarima cok tesekkur ederim.
Saygilar.
Cevap: Yurtdışından savcılığa nasıl ifade verebilirim?
Yurt dışından soruşturma dosyasına ifade verilemiyor, yerel savcılığa veya kolluk gücüne gidip ifade vermeniz gerekir. Çok özel hallerde devletler arası yazışmalar sureti ile ancak, bu da sizin olayda geçerli olmaz. Yurt dışından birini şikayet etmekte de aynı usul geçerlidir. Ciddi ve özel hallerde konsolosluğa gidilip bilgi ve yardım alınabilir. Bu olayda tutuklama kararı verilmez, ifade vermeniz beklenir adresinizi bildirirseniz belki savcılık konsolosluğa yazmak sureti ile sizden beyanınızın alınmasını isteyebilir.
Türkiye'de bir müdafi görevlendirirseniz siz gelene dek durumu idare edebilir şikayetinizi de vekil olarak yapabilir.
Engin bey, oncelikle cok tesekkur ederim ilgilendiginiz ve verdiginiz bilgi icin.
Burdan Iznik ilce jandarma komutanligini araya bilrimiyim veya sikayet edildigim savci bey'i arayip yurdisinda bulundugumu bu konuda bilgilerine de basvura bilirmiyim ? avukat tutma istiyorum .avukatimin iznikte mi olmasi lazim veya baska sehirde olabilirmi. ifadeye gidemedigim icin hakkimda tutuklanma kakari cikmazmi !
Tekrar tesekkur ederim. iyi gunler dilegi ile.
Bu işler telefonla yapılacak işler değildir. Avukatınızı resmi makamlara yakın yerden seçmeniz kolaylık sağlar. Yukarıda da dediğim gibi ifade vermeniz için gelmenizi beklemeyi sağlayacak bir avukat tutabilirsiniz. Aksi halde tutuklama değil ama "yakalama" kararı verilebilir belki. İfade verip serbest bırakılırsınız. Kolay gelsin.
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!
Tesekkur ederim, Sizlerinde Cumhuriyet bayraminiz kutlu olsun