Başka bir isimle facebook hesabı açmak suç mudur?
Eşimin ismiyle facebook hesabı açtım. Kendimi tanıtarak eşimin arkadaşlarıyla bu hesap üzerinden yazışmalar yaptım. Yani eşimin ağzından değil de esas kimliğimi belirterek yazışmalar yaptım. Eşimle ayrı yaşıyoruz, beni savcılığa şikayet etti ve savcılık TCK 243'ten dava açtı. Ben eşimin profilini kendim oluşturdum, evimdeki modemden bağlanarak yaptım. Bu durum TCK 243 Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme suçuna girer mi? Ne tavsiye edersiniz? Saygılarımla
Cevap: Başka bir isimle facebook hesabı açmak suç mudur?
Alıntı:
erhan.1973 rumuzlu üyeden alıntı
Ne tavsiye edersiniz?
İlk tavsiyem derhal bir avukata gidip profesonel yardım almanızdır. Zira durumunuz pek hoş görünmüyor.
Alıntı:
erhan.1973 rumuzlu üyeden alıntı
Eşimin ismiyle facebook hesabı açtım. Kendimi tanıtarak eşimin arkadaşlarıyla bu hesap üzerinden yazışmalar yaptım. Yani eşimin ağzından değil de esas kimliğimi belirterek yazışmalar yaptım. Eşimle ayrı yaşıyoruz, beni savcılığa şikayet etti ve savcılık TCK 243'ten dava açtı. Ben eşimin profilini kendim oluşturdum, evimdeki modemden bağlanarak yaptım. Bu durum TCK 243 Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme suçuna girer mi? Ne tavsiye edersiniz? Saygılarımla
savcı yanlış yapmış :) bu durumda TCK 243'ten değil kişisel verilerin izinsiz kullanılması suçundan davaçması gerkmektedir ayrıca hem diyorsunuzki savcı den dav açtı hem soruyorsunuz den dav açarmı :)
Alıntı:
TCK Madde 243 - (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Savcılık suçlamayı hatalı yapmış.
İddianamenin genişletilmesi yasağı ve kişisel verilerin izinsiz kullanılması takibi şikayete bağlı suç olduğundan TCK 243'ten takipsizlik çıkması muhtemel olmakla beraber,konu mahkemeye gittiğinde ilk celsede hatalı yargılamaya engel olunmak adına davanın düşmesi ve kişinin tekrar şikayetçi olup kişisel verilerin izinsiz kullanımından dava açılması gerekir diye düşünüyorum
Ayrıca savcı şikayet olmaz ise ikinci davayı kamu adına -takibi şikayete bağlı olduğu için- tekrar açamaz.