Bitişik nizam dubleks yazlıklarda yıkım veya onarım yapılması
Merhaba,
Forumdaki konuları araştırmama rağmen soruma bir cevap bulamadım. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
Bitişik nizam dubleks yazlıklardan oluşan bir sitede oturuyorum. Buradaki dubleks yapılar ortak ara duvarlarla bitişik durumda ve hisseli tapulu. İçinde yaşadığım dubleks 25 yıl önce yığma bina şeklinde yapılmış olup geçen zaman içinde erozyona uğramıştır ve temeli yeraltı suları nedeniyle oluşan rutubet yüzünden kötü durumdadır. Bina duvarlarında çatlaklar var ve duvarlardan rutubet alıyor. Buradaki belediyeye başvurmam neticesinde yönlendirildiğim inşaat mühendisleri odasından verilmiş bilirkişi raporu ile sabit, yıkılma ihtimali var. Rapora göre sağlamlık yönünden projesine uygun yapılmadığı açıktır. Belediyenin yönlendirmesiyle rapor alındı ama daha önceden yaşanmış bir örnek olmadığı için belediye yıkılsın kararı veremiyor. Araştırmalarıma göre Kat Mülkiyeti Kanununun 19. ve 23. maddeleri bu konuyu kapsıyor. İnternetteki örnekler hep apartmana yönelik olduğu için bu konuda net bir bilgi bulamadım. Yapının Kat Mülkiyeti Kanununun 19. ve 23. maddelerine göre yıkılıp aynı projeye uygun olarak yeniden yapılması için ne tür bir yol takip edilmelidir? Ayrıca kanunda başka hangi maddelerden faydalanarak bu için içinden çıkabiliriz? Yardımlarınız ve ilginiz için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Bitişik nizam dubleks yazlıklarda yıkım veya onarım yapılması
Bulunduğunuz ilçenin Sulh Hukuk Mahkemesine dava açacaksınız.Mahkemenin belirlediği bilir kişilerin vereceği rapor , davaya esas alınır. Sizin kendi başınıza aldığınız,yaptırdığınız inceleme Mahkece kabul görmez. Tekrar rapor alınacak .Bu rapor doğrultusunda Mahkeme karar verecektir.Belediye kendi başına karar veremez bina kaçak değilki yıksın.
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Şansımızı bir de Sulh Hukuk mahkemesinde deneyelim o zaman. Binanın yıkılma durumu söz konusu ve sağlamlığı konusunda ciddi endişelerimiz var. Umarım bu işe yarar. Peki hukuki olarak başka yapılması gereken bir şey var mı acaba?