Cevap: İşe iade davası hakkında
İş Kanununun işten çıkarılma ile ilgili hükümlerinden istifade etmeniz için işyerinizde en 30 işcinin sigortalı olarak bulunması gerekir . (İş K. Md:18) (1)
Ayrıca en az 6 aylık kıdeminiz gerekir ki, sizin 2 yıl kıdeminiz var.
İŞveren her aklına gelen konuda işciyi çıkaramaz. Devamlı sözleşmeli sayılan işcileri çıkarabilmek sadece; işcinini yetersizliği,ahlaki davranışları, işin veya işyerinin çıkarmayı gerektirecek durumu halinde mümkündür. Performan gibi nedenlerin ileri sürülebilmesi için çok şartlar var. İşverenin bu sebeple fesihte haklı olabileceğini zannetmiyorum.
İşciye çıkarılma sebebi yazılı olarak bildirilme durumundadır (İş K. Md:19)(2)
İşveren bu sebeplere dayanmadan işciyi çıkarırsa, işcinin 1 ay içinde İş mahkemesine İŞE İADE Davası açma hakkı vardır.
İşe iade davalarının mahkemece 2 ay, Yargıtayca 1 ay içinde sonuçlandırılması kanunda yazılı (İş Kanunu Md:20/3) (3) ise de, bu çoğu zaman belki hiçbir zaman olamamaktadır. Mahkemeler 3-4 ayda bitirebiliyorlar fakat Yargııtayda 1 ila 2 yıl içinde karar çıkmaktadır. Gazetelerde çıkan haberlere göre bu da, Yargıtay'ın nerede ise 3 ayda bir başına gelen seçimlerde onlarca tur yapılması ve bu turlar için üyelerin devamlı kulis yapmaları sebebine dayanıyor deniyor. Vebali yazanlara ben sadece aktarıyorum. Aktarıyorum zira bu konuda dertli bir babayım. Kızımın İşe iade davası 4/2009 da açıldı, 7/2009 da mahkeme karar verdi. Temyize 9/2009 da gönderildi. Şu anda 10/2010 dayız Temyiz hala karar alamadı. Yani Kanunun 1 ayda temyiz bitirecek demesi hikaye.. Denecek ki, Yargıtay'da dava dosyaları çok miktarda birikiyor. Sıra geç geliyor. Yargıtay Başkanlığının görevi neye yarar ? Yeteri kadar tetkik hakimi alabilirler, yeni Daireler kurabilirler. Kadro istediler de TBMM verme di mi? Bana göre çalışma konularını değitirdiler, başka işlerde (Seçim-Siyaset) daha fazla ilgileniyorlar.
Bu bakımdan benim size tavsiyem eğer başka iş bulabilme şansınız varsa ( Kızım 1,5 yıl iş bulamadığından bunu söylüyorum) anlaşarak ayrılın. Zira davayı kazansanız, Yargıtay onaylasa bile çile bitmiyor. İŞverenin 1 ay cevap hakkı var. Sizi almıyorum diyorsa bu defa Verilen 4+4 ay tazminatı bile almak için ayrıca dava açacaksınız. Alacağınız para hiçbir zaman yeterli olmayacak. Anlaşarak ayrılın, az da olsa paranızı peşin alın. Benim tavsiyem bu.
Allah sabırlar versin ve Kolay gelsin diyorum.
----------------------------
(1) Madde 18 - Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
(2) Madde 19 - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.
Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.
(3) Madde 20/3 - Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.
Uyumsuzluk gerekçesi İş akdinin GEÇERLİ fesih nedeni değildir. Üstelik savunma alınması da gerekmektedir. Diğer husular sayın Muzaffer Deligöz'ün belirttiği gibi olup, işe iade davasını kazanıp da işveren işçiyi işe iade alırsa ödediği kıdem ve ihbar tazminatlarının geri ödenmesi gereklidir. Ancak bu hususta doktrinde ödemenin nasıl yapılacağına dair bir usul ve fikir birliği yoktur. Bazısı avans gibi kabul ederken, bazısı bu tazminatların işe iade edildiği anda ödenmesi gerektiğini düşünmektedir.
İlginize, bilginize ve özellikle tavsiyelerinize yürekten teşekkür ederim.
Syg,