Apartmanın arka bahçesine park yeri ?
merhaba ben hukuk okumuyorum.Bu konularda çok cahilim sizi birşey danışmak istiyorum.
Benim dairem giriş kat. apartmanın arka cephesi. Bu arka cepheye park yeri yapılmak isteniyor.(Apartmanda kalanlar için)arkadaki boşluk3.5 4 metre(3,5 4 metreden sonra arkadaki apartmanın duvarı başlıyor) zaten ben buraya park yapılmasını istemiyorum.Çünkü pencereler yerden fazla yüksek değil ayrıca arabanın egzosu dumanu sesi beni rahatsız edecek.Bu konu hakkında hukuki bir hakkım var mı yoksa razımı olacam park yapılmasna?
Yardımlarınızı bekliyorum.
Cevap: Apartmanın arka bahçesine park yeri ?
634 s. kat mülkiyet kanunun 4 maddesi ortak yerleri belirlerken bahçede ortak yerlerden oldugundan 5711/8 maddesi ile 19 maddeye yapılan ekten sonra(1)ana gayrımenkulun bakımı mimarı durumu ile güzelligini ve sağlamlıgını titizlikle korumaya mecburdurlar ,bütün kat maliklerin 4/5 yazılı rızası alınmadıkça ortak yerlerde onarım tesis ..yapılamaz yönetim bu şartlara uygun karar verirse bu karadan dolayı katlanamıyacak şekilde rahatsız/huzursuz olursanız 18. maddeye. dayanabilirsiniz(2)
(1)mesela 5711/8 maddesiyle degişiklikten evvel 18 hd si bir kararında..anataşınmazın onaylı projesinde ve vaziyet planında bahçe olarak gösterilen yerin otopark olarak yapılması için alınan kararda oybirligi taşımadıgından..(2005/2139-4606 05.05.2005)
(2)..çıkardıgı rahatsız edici koku,gürültünün ne gibi, önlemlerle önlenebilecegi belirlenmesi..18hd 2008/341-3776)