Limited şirket devir işleminde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
sayın hukukcular ben ve abim bir ltd şirket devir alacağız izmirdeki bi şirketi istanbula taşıyacağım satan kişi ile sözlü anlaştık sayılır ama bir borçu çıkmasından korkuyorum kendime nasıl bir yol haritası çizmeliyim ve nasıl sorunlarla karşılaşırım ne yapmam gerekir yardımlarınızı bekliyorum. saygılar....
Cevap: Limited şirket devir işleminde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
ltd şirketini devir alırken borçlu olmamasına dikkat edin çünkü borçlanmışsa şirketin borcundan şirket sorumludur ,6183 s. yasanın 35 maddesi şirketten tahsil edilmiyen veya tahsil edilmiyecegi anlaşılan kamu alacagından ortaklar sermaye hisseleri oranında sorumludur şirketteki payını devir etseler bile payı devir eden ve devir alan önceki borçlardan müteselsilen sorumludur ,farklı şahıslarda bile müteselsilen sorumluluk vardır, mükererer 35 madde şirketten tahsil edilmiyen veya tahsil edilmiyecegi anlaşılan kamu alacakları kanunı temsilciden alınır ,eski ve yeni temsilciler müteselsilen sorumludur şirketin prim borçları varsa şirketin üst düzey dekiler sorumludur(5510/88) ayrıca vergi defter ve belgelerin saklanma,incelemeye sunulması vb..aranızda borçlarla ilgli anlaşma yapsanız bile şirketi devir aldıgınız kişilerden tahsil edebilme durumuna bakılacak,213 VUK..8/3 ...vergı usul kanununa giren vergilerde kendinizin daha evvelki borçlardan sorumlu olmıyacagınızı şart koşsanız bile(sorumsuzluk anlaşması)bu analaşma vergi dairesini/idaresini baglamaz yanı sızin sorumlugunuz devam eder
borcu olup olmadığını nereden anlarız? şirket sahibi yok diyor ama tanımıyorm kendisini
kesinlikle girmeyin bu şekilde mağdur olmuş insanlar var