Öğretim Görevlisi - Öğrenci İlişkisi
Merhaba;
İsmini vermeyeceğim bir üniversitede 2. sınıf öğrencisiyim.Okulun okutmanı ve benim sınıf arkadaşıma ait kendi çektikleri alkollü ortamda sarmaş dolaş resimlere sahibim.Bir öğretim görevlisinin öğrenciyle bu kadar yakınlık gösterebilmesinin bir cezası var mı?
Cevap: Öğretim Görevlisi - Öğrenci İlişkisi
Hayır yok. Ancak üniversite senatosu görüntüleri uygun bulmazsa o okutman üniversiteden atılabilir: meslek haysiyetine yakışmayan durum sebebiye. Ama burada şöyle bir durum var. Kişiler zaten alkol etkisinde, bu onları temize çıkartır. Sakın ola tehdit ile çıkar sağlamaya çalışmayın başınıza durduk yere bela alırsınız.
Amacım tehdit etmek değil.Aralarındaki samimiyetten dolayı notlandırmada yapılan haksızlıklara karşı bir delil olarak göstermek.Anlayamadığım nokta şu;alkollü olmaları neden onları temize çıkartıyor?
Alkollü olmak herhangi bir suçun işlenmesinde cezayı azaltan veya ortadan kaldıran bir unsur değildir. Hukuki işlemlerde ise iradeyi sakatlayan bir neden olsa da mazeret olarak kabul görmemektedir.
Mesutacar kardeşimize de şunu söyleyebilirim; Bu özel durum, size özellikle düşük not verilmesine mi neden oluyor? Başkasının aldığı notu aşağıya çekmek yerine kendi notunuzu yukarı çekecek çalışmayı yapmak ileride size fayda sağlayacaktır.
Av.Feyz Pazarbaşı öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ediyorum.Durum gerçekten bahsettiğiniz gibi gerçekleşiyor.Aralarındaki bu yakınlıktan dolayı hakkı olmayan(!) birisinin A ile geçmesine olanak sağlıyorsa ve ben bu dersten hak etmediğim halde F ile kalıyorsam;bu işin peşini bırakmam.Durum ile ilgili yapılabilecek yasal bir işlem varsa gereğini yapacağım.
F notuna kızıp kendi başınızı derde sokmaya niyetlisiniz anlaşılan. Sınav sonucunuza itiraz etmek yerine, yorganı yakacaksınız. Peki, yasal hakkınız. Tabi şikayet edebilirsiniz. Ama öğretim görevlisinin ve öğrencinin arkadaşlarına ne diyeceksiniz?
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Alkollü olmak herhangi bir suçun işlenmesinde cezayı azaltan veya ortadan kaldıran bir unsur değildir. Hukuki işlemlerde ise iradeyi sakatlayan bir neden olsa da mazeret olarak kabul görmemektedir.
Mesutacar kardeşimize de şunu söyleyebilirim; Bu özel durum, size özellikle düşük not verilmesine mi neden oluyor? Başkasının aldığı notu aşağıya çekmek yerine kendi notunuzu yukarı çekecek çalışmayı yapmak ileride size fayda sağlayacaktır.
Doktrinde alkolün irade dışı alınıp alınmamasını önemsemeyenleri benimseyebilirsiniz, bu noktada bakış açım farklı. İrade dışı alkol alan bir kişinin yapmış olduğu hukuki işlemlerde irade sakat olduğu için kast yoktur. kast olmadığı için de suç oluşmaz. Ancak taksirli hali kanunda düzenlenmiş suçlarda ceza verilebilir. Ek olarak suça teşvik yada cesaretlenmek amacıyla alkol alımında ceza artırılır bu da istisna-i bir durumdur.
Katılımcıya gelecek olursak,
Şayet 60 gün geçmemişse yürütmeyi durdurma davası açıp notunuzu düzelttirebilirsiniz. Bunun haricinde savcılığa gidip elinizdeki görüntüleri vererek hocanın görevi kötüye kullandığını ve bu sebepten dolayı mağdur olduğunuzu belirtirsiniz. Hocanız yargılanmaya başlar. Mahkeme sizi haklı bulursa hocanızı cezalandırır.
Neden yapmamalıyım?Niye bu haksızlığa katnatalım?4 kişinin geçip 23 kişinin kaldığı bir derste ters giden bir şeyler olmalı..(tabiki çoğunluğun kaldığı dersler olmuştur sizin de üniversite hayatınızda fakat söz konusu olan;ingilizce eğitim veren bir okulda ingilizce hazırlık sınıfını başarıyla geçiyorsam akabinde mesleki ingilizce dersinden kalabiliyorsam (???) , bu dersi geçenlerin de hakkıyla geçmediğini düşünüyorsam bunu yine de yapmamalımıyım?)
Daha önce de belirttiğim üzere, idare mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açmanız gerekiyordu. Bunun için hak düşürücü 60günlük süre vardır. Zannımca o süre dolmuştur.
İdari dava açamayacağınız için, kağıdınızın yeniden değerlendirilme ihtimali görevi kötüye kullanma durumunda olur mu, ben sanmıyorum.
Bir ogretim gorevlisi ogrenciyi gıcık kaptim diyerek siniftan cikarabilirmi