Geriye dönük prim davası açabilmem mümkün mü ?
Herkese merhaba..
1997 yılı Temmuz ayında, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan, günümüzün çok ünlü bir firmasında santral görevlisi olarak işe alındım. Bir süre sonra ise, çalışmalarımın başarısına karşılık, firmanın antetini taşıyan ve personel müdürü imzalı teşekkür belgesi aldım. Fakat 1998 yılı şubat ayında haksız yere işten çıkarıldığımı öğrendim. O dönemki işe ve paraya olan ihtiyacımdan dolayı SSK'sız çalıştırılmama karşılık hukuken bir şey yapamadım. Ancak şimdi 8 yıldan beri bir kamu kurumunda devlet memuru olarak çalışıyorum. Bilindiği üzere o zaman ödenmeyen primlerim bugün emeklilik yaşımı etkilemekte.
Bu firmaya geriye dönük ödenmeyen primler için dava açabilir miyim ? Bana verilen teşekkür belgesi delil olur mu ? Ayrıca görev sırasında, arkada firma adını gösteren ve mesai arkadaşlarımla çekilmiş resimlerim var, bunlar da delil olabilir mi.
Nasıl bir yol izlemeliyim, hakkımı nasıl aramalıyım ? Şimdiden teşekkürler..
Cevap: Geriye dönük prim davası açabilmem mümkün mü ?
açacagınız dava hizmet tesbit bunun şartları sigortasız çalıştırılma,sigortasız çalıştırmayı kuruma bildirmeme veya kurumca tesbit edilmemesi ve ..çalıştırklarını hizmetlerinin geçtigi yılın sonundan başlıyarak 5 yıl içinde(1)iş mahkemesine başvurmak gerekir ,siz süreyi kaçırmışsınız..
(1)eski 506/79 maddede yer alan 5 yıllık süre yeni 5510/86/9 fık. yer almakta