Kazanılmış Hakkımı Nasıl Koruyabilirim?
Ben 24.10.2008 tarihinde bir hastanede işe başladım fakat başladığım güvenlik şirketi 3 ay sonra değişti bu yüzden bir hak talep edemedik
yeni gelen şirket 01.02.2009 tarihinde işe başladı 11 ay sonra bu şirkette bıraktı o yüzden bundanda bişi talep edemedik 01,01,2010 da ayrıldı
3. şirketim 01.01.2010 işe başladı ve şu an bu şirkete devam ediyorum fakat işten ayrılmam lazım ve bu hastanede 2. yılım dolmasına rağmen ne yıllık izin alabildim
nede başkabir hak talep edebildim şimdi bu haklarımı koruyarak işten çıkmam lazım bana yardımcı olursanır çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Kazanılmış Hakkımı Nasıl Koruyabilirim?
Arkadaşlar lütfen yardımcı olunuz ne yapmam lazım 2 yıldır aynı yerde çalışlıyorum sürekli şirket değiştiği için hiçbir yasal hakkımı alamıcakmıyım buna yıllık izinlerimde dahil lütfen bir akıl verim sürem hergecen dakika azalıyor :(
arkadaşlar bu hastanede 2 yılım doldu ve işten ayrılmam lazım ders çalışmam için fakat orada 2 yılda 3 şirket değişti ve yıllarını doldurmadıkları için yıllık izinlerimizi dahi alamadık şimdi işten çıkmak için istifa vericem ama kıdem tazminatı ihbar tazminatı ve yıllık iznim yanıcak bunun için ne yapmam lazım lütfen yardımcı olunuz
Yıllık izin hakkınız yanmaz.hak kazanıp kullanmadığınız izinlerinizin karşılığı ücreti sözleşmeyi feshettiğinizde ödenmesi gerekir. Çalışma süreniz 5 yıldan az olduğu için yıllık izin hakkınız 2 haftadır.2 yıl için 4 haftalık ücretiniz ödenmesi gerekir.
Tabii sizin de buna karşılık çalışma sürenize bağlı olarak ihbar sürenize uyarak sözleşmenizi feshetmeniz gerekir.( 2 yıllık çalışmanız nedeniyle ihbar süreniz 6 haftadır.) Bu süreye uymadan ayrılmanız durumunda işverenin ihbar tazminatı talep hakkı doğar.
Ders çalışmak iş kanununda beliritlen kıdem tazminatına hak kazandıran haklı sebepler arasında bulunmadığından, kıdem tazminatı hakkınız, sözleşmeyi fesheden taraf siz olduğunuzdan da ihbar tazminatı alma hakkınız YOK.
4 haftalık izin ücreti alacağınız, 6 haftalık ihbar süresi borcunuz???
Sayın Kırcalı vermiş olduğunuz bilgiden dolayı teşekkür ederim fakat ben neden 6 hafta ihbar süresi borçlanıyorum ? onu anlayamadım
Alıntı:
krazy_boy rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar bu hastanede 2 yılım doldu ve işten ayrılmam lazım ders çalışmam için
Alıntı:
krazy_boy rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Kırcalı vermiş olduğunuz bilgiden dolayı teşekkür ederim fakat ben neden 6 hafta ihbar süresi borçlanıyorum ? onu anlayamadım
Ders çalışmak için işten ayrılma zorunluluğunuz iş kanununa göre haklı bir sebep sayılmadığından, bu sebeple ayrılmanız durumunda ihbar süresine uyma zorunluluğunuz bulunduğundan 6 hafta önceden işverene haber vermeksizin HEMEN ayrılmanız durumunda işveren dava açarak ihbar tazminatı talep edebilir, ederse de alır.