Karşımdakinin yaptığı suç mu? Dava etsek kazanır mıyız?
Merhabalar,
İnternette sürekli ticaret yaptığım bir kişi benden ertesi günü ödemek kaydıyla borç istedi(msnden). Sürekli ticaretimiz olduğu için güvenip borcu verdim ama ertesi gününde ödemedi. Borcu verdiğim kişi D.A. , parayı yatırdığım kişi B.A. Yani soyadlar aynı, abi kardeşlermiş. Ama ben parayı yollarken dekont açıklamasına "D.A.'ya" yazdım.
D.A. beni sürekli yarın ödeyecem şeklinde oyalamaya başladı. Ben de sms'le xxx liram ne zaman hesabımda olacak şeklinde sormaya başladım, sürekli ödeyeceğini söyledi.
Yani sms ile xxx lira borcunu ne zaman ödeyeceğini sorduğumda borcuna karşı çıkmadı. Hep ödeyeceğini söyledi. Bu benim için msn konuşmalarının yanında olumlu bir kanıt mıdır?
Ayrıca ticaretin gerçekleştiği forum sitesinde bu adam hakkında şikayet konusu açıldı ve benim gibi aynı hikayelerle borç istenmiş ve alacağı ödenmemiş 2-3 kişi daha çıktı. Onların da şikayette bulunması davayı nasıl etkiler?
Kısacası bu davada şansımız nedir? Bilişim suçlarına mı gitmem gerekli? Tahminen dava bana kaç TL'ye malolur?
Bana bu konularda bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Karşımdakinin yaptığı suç mu? Dava etsek kazanır mıyız?
Öncelikle borçluya yönelik icra takibi başlatabilirsiniz. Bunun dişında eğer dolandırıldığınızı düşünüyorsanız diğer mağdurlarla birlikte suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Burada önemli olan kaç kişinin mağdur olduğu değil, dolandırıcılık suçunun kanunda öngörülen unsurlarının gerçekleşip gerçekleşmediği, yani suçun oluşması için kanunun aradığı şartların sizin olayınızda gerçekleşip gerçekleşmediğidir. Eğer dolandırıcılık suçu gerçekleşmiş ise, bu suçun işlenmesinde, bilişim sisteminin araç olarak kullanılması hükmolunacak cezayı arttırıcı nedenlerdendir. Bu konuda bir avukatın yardımına başvurmanızı öneririm.
Merhabalar;
Burada davalık bir olay söz konusu değil sanırım bir borç ilişkisi var. Avukatınız aracılığı ile icra takibi yapabilirsiniz. Bilişim Hukukunu ilgilendiren bir konu olmamakla birlikte gönderdiğiniz para dekontuna açıklama olarak borç verdiğinize dair bir ibare varsa takip için yeterli olacağını düşünüyorum. Borca itiraz edildiğinde itirazın iptali davası açarsanız gönderdiğiniz smsleri ve msn yazışmalarınızı delil olarak kullanabilirsiniz. Dava aşaması burada başlayabilir. Bu dava da ise borç ıspatlandığında karşı tarafa %40 tan az olmamak kaydı ile icra inkar tazminatı yüklenebiliyor, yani itrazı yanına kar kalmaz. Masraflar konusunda ise internette yapacağınız bir araştırma ile icra takip masraflarınızı hesaplayabilirsiniz. Sabit harçların yanında alacaklı olduğunuz bedel üzerinden hesaplama yapılıyor.
Merhabalar;
Burada davalık bir olay söz konusu değil sanırım bir borç ilişkisi var. Avukatınız aracılığı ile icra takibi yapabilirsiniz. Bilişim Hukukunu ilgilendiren bir konu olmamakla birlikte gönderdiğiniz para dekontuna açıklama olarak borç verdiğinize dair bir ibare varsa takip için yeterli olacağını düşünüyorum. Borca itiraz edildiğinde itirazın iptali davası açarsanız gönderdiğiniz smsleri ve msn yazışmalarınızı delil olarak kullanabilirsiniz. Dava aşaması burada başlayabilir. Bu dava da ise borç ıspatlandığında karşı tarafa %40 tan az olmamak kaydı ile icra inkar tazminatı yüklenebiliyor, yani itrazı yanına kar kalmaz. Masraflar konusunda ise internette yapacağınız bir araştırma ile icra takip masraflarınızı hesaplayabilirsiniz. Sabit harçların yanında alacaklı olduğunuz bedel üzerinden hesaplama yapılıyor.