Özel sözleşmede cezai şart
Merhaba Bir yıldan fazla süredir devam eden bir davam var.Konuyu kısaca özetleyim
İşten çıkarıldıktan sonra uzun bir süre iş bulamadım boşta kalmamak amacıyla bir emlak firmasında işe başladım (maaş,sigorta,yol,yemek vs.)hiç biri yok tamamen prim sistemi.
Bana bir sözleşme imzalattılar.yaklaşık üç ay çalıştıktan sonra sen şu bölgede çalışamazsın bizim söylediğimiz yerde çalışacaksın vs. kısıtlamalarda bulundular bende işten ayrıldım bir kaç gün sonra yine maaşsız prim sistemi ile daha rahat edebileceğim bir ofise başladım eski ofis bana tazminat davası açtı 20.000 usd istiyor.davanın ne zaman sonuçlanacağı belli değil şimdiye kadar internet araştırmalarımla kendim idare ettim ama rakam büyük bana yardımcı olabilecek avukat arkadaş arıyorum
Cevap: Özel sözleşmede cezai şart
tazminat davasını imzaladıgınız sözleşmedeki, cezai şarta göremi açtı ?yoksa böyle bir şart olmadan mesela rekabet yasagına aykırı davranış nedeniyle mi?iş sözleşmesindekı cezai şartlar tek taraflı ise yanı işçinin aleyhine olupta işveren aleyhine yoksa geçersizdir(1)işçi işverene karşı BK 348 ved. maddelerde rekabet etmeme hükmü getirilmiş,iş sözleşmesi sona erse bile rekabet etmeme borcu devam etmekte ancak bunun koşulları vardır(2) ,sözleşmedede rekabet edildiginde cezai şarta ilişkin hükümler yer alabilir(BK351)CEZAİ ŞART FAHİŞ/AŞIRI İSE bk161 maddesine göre hakim indirim yapabilmekte ,CEZAİ ŞART OLARAK BELİRLENMEMİŞSE gerçek zararın tesbiti gerekir ....
(1)9HD 1998 /19361-389(TEKSTİL İŞ.DER.MAYIS HAZIRAN 1998 SH 14 ve diger kararlarıda aynı yönde
(2)mesela müşteri çevresine ilişkin bilgi,iş ve üretim sırlarına,sırları kullanarak zarar verme ,şekil bakımından yazılı olması(BK35o) ve 349 madde rekabet sözleşemenın şartlarını belirlemede tam anlamda serbestlik tanınmamışyer zaman konu bakımından sınırlama getırilmesi,zararın tazmini içinde kusur ve zarar aranmakta (bkDönmez K Y işçinin borçları2000 sh 205 ved)
Abdulalim bey merhaba,
tazminat davası sözleşmede ki cezai şarta göre açıldı.Sözleşmede ki cezai şart tek taraflı ve bahsi geçen iki ofis aynı ilçe sınırları içinde bile değil.(Resmi belge'yi delil olarak mahkemeye sundum)fakat davacı taraf iki ofisin rekabet halinde olduğunu iddia ederek keşif talebinde bulundular mahkeme kabul etti önümüzde ki ay keşif yapılacak.davacı tarafı zarara uğratmam zaten mümkün değil hiç bilmediğim bir iş kolunda sadece üç ay çalıştım.Dolayısı ile ne kadar bilgi elde edebilirim?
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Müşteri/emlak portföyünü olduğu gibi yeni firmaya taşımadıysanız sorun çıkacağını sanmıyorum. Ancak avukat yardımı almanızın zamanı gelmiş. Bilirkişi raporu ve sonrası artık karar aşaması... Aleyhe sonuç çıkmaması için avukatınızdan yardım alınız.
Davacı şirkette çalıştığım dönemde ki portföyler sözleşmeli idi onları götürmem zaten söz konusu değil.
Avukat yardımına gelince uzun zamandır düzenli bir işim yok geçici işlerde çalıştım.Şu an hala işsizim bir arkadaşım pazarlarda tezgah açıyor yevmiye ile haftanın bir kaç günü çalışıyorum o para da çocuğumun masraflarını bile karşılamıyor.Çaresiz mahkemenin kararını bekleyeceğim.Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim
yqrgıtay(9 hd.si) rekabet yasagında 348/2 maddedeki koşulların oluşmasını aramakta örnek..(1)işçinin işverenin müşteri çevresine
veya iş ve üretim sırlarına sahip olsa bile bu bilgilerin kullanılması işverene önemli ölçüde zarar verebilecek nitelikte degilse cezai şart geçerli olmadıgı başka kararındada(2)BK 348 maddedeki ögelerin gerçekleşip gerçekleşmedigi araştırılmalı,iş sahibinin müşterileri tanıyıp tanımadıgı,işyerinde yapılan işin sırlarına sahip olup olmadıgı ve bir zarar varsa bu hissedilecek şekilde olmalı diger bir kararındada(3)işçinin müşterileri tanıma ve işin sırlarına sahıb olma konumunda olup olmadıgı yönde araştırılma istemiş..yanı kısaca cezai şartla sorumlu olmanız için yeni işyerinde onun müşteri çevresine girmeniz veya tanıtım/satım vs yolla ilgili özel bilgi ve sırlar varsa bunları kullanmanız halinde ayrıca eski işverene bu hareketiniz hissedilecek şekilde zarar vermeli ,kısa sürelı çalışma yaptıgınızda müşteri cevresi ve işin sırrına ögrenme pek olmıyabilir bu şekilde ek dilekçe vererek savda bulunun(ıslah dilekçesi) ayrıca önemli ölçüde işverene zarar vermeniz gerekir ,aynı il sınırları içindede olmadıgınızı beyan ettinizde vereceginiz dilekçede tekrar belirterek, mahkeme haklı oldugunuzu görür ,keşif vs .taleb üzerine ilgili mahkemece yapılır,bundan korkmayın BK352/2...işverenin fiil ve hareketleri işçiye sözleşmeyi fesih hakkı tanıyorsa rekabet yasagı ortadan kalkalr yanı siz iş sözleşmesini ayrıca...işverenin şu davranışları yüzünden fesih ettiginide belirlerseniz rekabet yasagı kalkar ve mahkeme sizi haksız görürse(ancak zannetmiyorum)BK 161 maddesine göre cezai şart indirimi yapar, işçi ile işveren arasındaki bu davalar iş mahkemesinde görülür
(1)HGK 2008/9-517-566 SAYILI KARARI(www.hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankası)
(2)9HD sı 13.2.2008 2005/20733 2006/3050 (www.hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankası)
(3)9HD 2003/18581-2004/14299(www.hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankasi)
Abdulalim bey Vermiş olduğunuz detaylı bilgiler ve bana zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar