Akademik Kadro Sınavlarıyla İlgili Yönetmelik İptali
Arkadaşlar merhaba.
15 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazete'de (Sayı : 27553) Anayasa Mahlemesi'nin akademik kadrolar için yapılan sınavlara ilişkin açılan "iptal" istemiyle ilgili gereçekli kararı yayınlandı.
Anayasa Mahkemesi akademik kadrolar için sınava girebileceklerin YÖK tarafından yönetmelikle düzenlenmesini içeren kanun maddesini 15.11.2009 iptal etmişti, gerekçeli kararı bekleniyordu. Şimdi o karar yayınlandı. Karar 15 ekim 2010 günü yani yarın yürürlüğe girecek.
Anayasa Mahkemesi kararını okumak isteyenler için
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...0100415-14.htm
Anayasa mahkemesi kararından en önemli kısmı alıntılayarak, sorumu sormak istiyorum :
Anayasa’nın 130. maddesine göre, akademik kadrolarda görev yapacak kişilerin niteliklerinin yasa ile düzenlenmesi gerektiği açıktır. Kimlerin sınava katılabileceklerinin ve niteliklerinin yasada açıkça belirtilmeyerek Yükseköğretim Kurulu’nun çıkaracağı yönetmeliğe bırakılması Anayasa’ya aykırılık oluşturmaktadır.
Bu nedenle iptal davasına konu tümcede geçen “… sınavlara katılabilecekler…” sözcükleri Anayasa’nın 130. maddesine aykırıdır. İptali gerekir.
Bu karara göre, şu an akademik kadrolar için alım yapılırken uygulanan
" Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"
ne olacak ?
Bu yönetmeliğin kaldırılıp, akademik kadrolarda görev yapabilecek kişilerin kimler olabileceği yasada yazdığı hali ile mi kalacak ?
Bunu neden merak ediyorum(ediyoruz), zira yasada yazan ALES ten 70 puan almış olanların başarılı sayılacağı hükmü iken, Yönetmelikte bu 70 puanın Lisans eğitiminden mezun olunan alanda ( söz-say-ea ) olması gerektiği yazılı. Bu durum yani mezun olunan alanda 70 alma şartı, akademik personel olmak isteyen, insanların önünü tıkıyor.
6 ay önce anayasa mahkemesinin yayınladığı bu gerekçeli karara rağmen YÖK bu konuda bir açıklama ve düzenleme yapmış değil.
Yarından itibaren bu konuda beklenti içine girenler, ne yapmalı, nasıl davranmalı ?
Sorularım şimdilik bu kadar. Umarım bir ilgilenen çıkar.
Cevap: Akademik Kadro Sınavlarıyla İlgili Yönetmelik İptali
Ben şunu anlıyorum:
Üniversiteler öğretim elemanı alırken alesten 70 sınırını artık getiremezler. Yine de alesi değerlendirmeye katabilirler ama bir kişiyi sırf 70 almadı diye başvurusunu kabul etmemezlik yapamazlar.
Diyelim ki siz öğretim elemanı olmak için başvuru yaptınız ve bu başvurunuz alesten 70 almadığınız için kabul edilmedi. Bu durumda idari mahkemeye bu işlemin iptali için başvurduğunuzda mahkemeninin Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda lehinize karar verebilir diye düşünüyorum.
Cevap: Akademik Kadro Sınavlarıyla İlgili Yönetmelik İptali
ilginiz için teşekkürler.
alesten herhangi bir puan türünden (söz-say-ea) 70 alma mecburiyeti yasa ile belirlenmiş durumda. ancak yök çıkardığı ve daha önceki mesajımda belirttiğim yönetmelik ile bu 70 puan sınırına, mezun olunan alan ibaresi getirmiş ve benim anladığım kadarıyla da, anayasa mahkemesinin kararına göre, görevi olmadığı halde bunu yapmış.
sizin yorumunuz, mezun olduğu alanda 70 almış olmak sınırını getiremeyecekleri yönünde mi ?
zira dediğim gibi, herhangi bir puan türünde 70 almış olmak yasa ile getirilen bir zorunluluk.