Polislik ve güvenlik araştırması
meraba 2006 yılında mağaza hırsızlığından yakalandım.ilk ifademde yapmadığımı beyan ettim.kamu davasından aynı dosya 3 kez ayrı ayrı açıldı.2010 yılında delil yetersizliğinden beraat ettim suçu yapmadığım onaylandı.ama davanın 3 dosya halinde olduğunu o yıl öğrendim,haberim olmadığı halde 2009 yılında davanın diğer dosyasından istanbul 2.çocuk mahkemesinde 11 ay hapis cezası almışım ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş.diğer davalar 1. çocukta olduğu için haberim yoktu.19 ekimde son davamdan yargılanıcam aynı suçun birinden beraat edip diğerinden ceza almam türkiye cumhuriyeti kanunlarına göre nasıl giderilebilir,dosya birleştirme ve yeniden yargılanma talep edebilirmiyim ve eğer olumlu sonuçlanıp beraat edersem polis olmama engel teşkil edermi?saygılar..
Cevap: polislik ve güvenlik araştırması
Eylemin yüz kızartıcı suç niteliğinde olduğundan polis olman pek mümkün görünmüyor.Davaları birleştirip beraat dahi etsen ki buda az bir ihtimal hakkında yapılacak güvenlik soruşturmasında böyle bir olayda adın geçtiği için muhtemelen elenirsin.Geçmiş olsun..
Türk Ceza Kanununun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; üst sınırı 1 yıl veya daha fazla hapis cezası öngörülen kasten işlenmiş suçlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/A-5 maddesinde ismen sayılan suçlardan dolayı,
1. Affa uğramış veya yasaklanmış haklar geri verilmiş olsa dahi mahkumiyeti bulunmamak,
2. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmemiş olmak,
3. Devam etmekte olan bir kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
Polis olma şartları arasında bunlar yazıyor beraat ettiğim dosyadan uzlaşmasız beraat ettim davalar birleşirsede uzlaşmasız olarak berat edicem.3.şarta uygunluk taşıyor sanırım.ama yine de tam emin olamadım.yüz kızartıcı suç olsa dahi kanıtlanmamış suç hiçbir zaman suç değeri taşımaz.
Bu maddelerle birlikte birde şu madde var;
Güvenlik Soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak
Bence de bir insan bir davadan beraat ederse tamamen suçsuz demektir.Dost acı söyler mantığıyla hareket ettim biraz.Çünkü bu tarz suçlarda kişiler beraat dahi etse poliste kayıtlarının olduğunu söylüyorlar.Ama umudun kırılmasın.Eğer böyle bir suçun içinde yoksan mutlaka bu şans sana verilmelidir diye düşünüyorum.
Cevap: Polislik ve güvenlik araştırması
inşallah dediğiniz gibi olur.peki davalar beraatle sonuçlanırsa arşiv kaydı silinmeyecekmi?dosyaların silinme süreleri varmı?zaten benim adli sicil kaydım yok ama dosyalarımın silinme ihtimali varmı onu merak ediyorum.saygılar..
Cevap: Polislik ve güvenlik araştırması
Eğer davaları dediğin gibi birleştirebilir ve suçsuzluğunu kanıtlıyabilirsen zaten adli sicil veya arşiv kaydında herhangi bir şey olmayacak.Ancak adli sicil ve arşiv kayıtları dışında kolluk kuvvetleride kendine personel alırken kişileri araştırmaktadır.Burda karşılarına çıkarsa(güvenlik araştırması dedikleri) senin için engel teşkil eder.Sen önce şu davadan alnının akıyla bir çıkmaya bak, sonra polisin tuttuğu GBT(genel bilgi tarama)kayıtlarında daha önce mahkum olduğun için hırsızlıktan kayıt gözükecektir ve elindeki belgeyle beraat ettiğini ve GBT nin silinmesini istediğini beyan et.(Daha önce forumda avukat arkadaşlar beraat durumunda GBT sildirilebileceğini söylüyorlardı ama tam olarak nereye başvuruluyor o konuda bir bilgim yok)Eğer bu ikisini yapar ve olumlu sonuç alırsan şansın olabilir diye düşünmekteyim.