Sigortam eksik yatırıldı ne yapmalıyım?
Merhaba
Ben 6 ay önce bir şirkette çalışıyordum.İlk ay yarı zamanlı(8 gün) çalıştığım için sigortam 8 gün üzerinden yatırıldı ama sonra tam zamanlı yani 30 gün çalışmaya başladım.Sigortam şirket tarafından halen 8 gün üzerinden yatırılmaya devam etti ve bana verilen maaş ise bir kısmı elden bir kısmı banka üzerinden verildi.Ben bu işyerinde yaklaşık olarak 1 yıl çalıştım ancak sadece son üç aya sigortam tam yatırıldı.Bu süreçtede benimle birlikte işe başlayan arkadaşıma sigorta tam yatırılmaktaydı.Benim kaybım 8*22=176 gündür.Bordro imzalatılmadı hiç.
Hakkımı savunmak için neler yapabilirim?
Hizmet tespit davası mı açmam gerekiyor?
Tazminat alabilirmiyim?
Mahkeme süreci nasıl işler ve ne kadar sürer tahminen?
Ayrıca acilen paraya ihtiyacım var.Şirketi mahkemeye vermeden önce anlaşma yolunu denesem netice alabilirmiyim?
Onları mahkemenin hangi yaptırımları ile ikna edebilirim?
Avukat tutmam gerekiyormu?Masrafım çok olur mu?
Sorularım biraz çok oldu farkındayım ama kusuruma bakmayın.Kafam çok karışık bu konuda.Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Allah razı olsun.
Cevap: Sigortam eksik yatırıldı ne yapmalıyım?
bölge çalışma müdürlüğüne şikayet edeceksiniz. bu durumda sizin elinize nakit para geçemez ancak sigortanızı tamamlatmış olacaksınız ve şirkete yüklü bir ceza yedirtmiş olacaksınız bunu için iş yerinden 2 şahide ihtiyacınız var
cevabınız için teşekkür ederim tarık yüce bey.bölge çalışma müdürlüğü olayı tamamen çözmeye yetkili midir yoksa yine mahkeme yolu görünür mü? ayrıca tazminat alabilme imkanım olabilirmi acaba.
yetkilidir.tespit eder ise ceza keser
Merhabalar bende çalıştığım ve 01.02.2010 tarihinde ayrıldığım şirkette 5 yıldır yatırılan sigorta pirimim aldığım maaş üzerinden değil de,Asgari maaştan yatırılmış. Bunu son kontrol ettiğimde fark ettim ve elimde bana son 1 yıldır verdikleri maaş makbuzları var.Bu maaş makbuzlarında aldığım asıl maaşım yazıyor.Maaş bordrosu hiç imzalatmadılar.Eksik yatırılan sigorta pirimlerim işverene ödettirilebilirmi ve onlara ceza uyugulanır mı.?Bende maaş makbuzları olduğu için şahit istemezler sanırım diye düşünüyorum yanlışmı düşünüyorum..Şimdiden verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.