-
Çek cezası
her biri 2750 tl olan 3 tane çekten mahkemelik oldum
mahkemeye iflas ettiğimi ödeyecek imkanım yok dedim
mahkeme beni haksız buldu
dosyayı yargıtaya yolladık
yargıtay mahkeme kararını onaylarsa
her 3 adet çek yaprağı için ne kadar para cezası verir
bu ceza adli para cezasımıdır
bu konuda hukukçu arkaaşların açıklama ve yorumlarını rica ediyorum
-
Cevap: Çek cezası
mahkeme karar verdiyle 5941 s.yasaya göre tarafınızca bilinen adli para cezası vermiştir, 5941/5-1 bendi ..her bir çekle ilgili 1500
güne kadar adli para cezası verilir ve hükmedilecek adli para cezasıda çek bedelin karşılıksız kalandan miktardan az olamaz demiştir. yanı mahkemece gün olarak adli para cezası verilmekte mesela 50 gün adli para cezası gibi, bunuda 5271 TCK52 /2 göre çarpımı ile para cezası olarak belirlenmekte ve verilen cezada karşılıksız çek bedelin miktarından aşagı olamaz,mahkemece
fazla takdiri mümkün görünmekte..
-
abdulalim kardeş cevabın için çok sağol
beni ürküten şuydu çek yasalarını okuduğumda acaba 2750 tl olan her çek yaprağım için 1500 gün adli cezamı alacaktım birde 80 000 bin liraya kadar bahsdiliyordu
demekki ben yanlış değerlendirme yapmışım
verdiğiniz cevapla biraz rahat nefes aldım
çok sağol
-
olayı bir örnekle açıklıyalim 3 tane 1500,2000,3000 tl karşılısız çekten yargılanma olsa,5941 s. yasanın 5/1 bendi, 1500 güne kadar(bu 1500 günü geçemez) adli para cezası verilir ve devamında adlı para cezasının karşılıksız kalan çek miktardan aşagı olamaz demekte, mahkeme,ilk önce günadli para cezası verecek ve 5271 TCK 52/2 göre 20-100tl arasındaki para cezasının çarpımı ile cezayı belirliyecek ve verecegi cezada çek miktarından aşagı olamaz 1500 tl için mahkeme 75 gün adli para ceza verse bunun 20 tl ile çarpıldıgında,1500tl etmekte buda çek miktarınan aşagı degildir,mahkemenin takdiri vardır..