1 Yıllık Kontratım var. Evden çıkmak istiyorum ama kaporam yanar diyor ev sahibi?
1 yıllak kira kontratım var. ve ben iki aylık bir kiracıyım evden çıkmak istiyorum. Ev sahibi çıkabilirsin ama kaporan yanar diyor. Kaporamın yerine bir ay daha kalıp öyle çıkayım dedim öyle de kabul etmedi. Çıkacaksan çık ama kaporan yanar diyor. Aksi halde elindeki sözleşmeyle mahkemeye vereceğini söylüyor.
Benim çıkma sebebim evin tavanları çok yüksek yani normal bir evin odanın iş yerininkinden daha yüksek olması. Ve Ankara gibi bir yerde bu tür evler dezavantaj doğal olarak bende bunu bilmeyerek girdim ve gün geçtikçe ısınma sorunları ortaya çıkıyor. Bunun evle ilgili bir kusur olacağını düşünüyorum hukuk'da bu nasıl yorumlanıyor bilmiyorum ama.
Şayet mahkemeye vermesi durumunda ben çıkmış olacağım tabi öyle olunca. Benim evin kusurlu olduğunu yani tavanlarının normalden yüksek olduğunu ve bunun ısınma problemlerine çok yakıt yakılmasına doğal olarak da maddi külfeti olduğunu söylemem ne kadar yer kaplar açılması muhtemel bir dava da?
En son olarak ben kiralarımı iki kiramıda ve kaporamı da elden verdim. Yani ev sahibi vergi vermesi gerekmiyor mu? Elden aldığı paranın vergisini nasıl veriyordur? Vergi kaçırdığından şüpheleniyorum...
Cevap: 1 Yıllık Kontratım var. Evden çıkmak istiyorum ama kaporam yanar diyor ev sahibi?
sözleşmede sözleşmeye bağlılık esastır bununla ilgili 13HD 2003/16836 2004/7620 sayılı kararında, haklı ve kabul edilebilir bir sebeb olmaksızın kiracı gününden evvel boşaltırsa kira dönemi sonuna kadar olan parayı ödemekle yükümlüdür ancak kiralayanda kira ödenecek gerekçesiyle kiraya vermekten kaçınmamalı,aynı koşullarla kiraya verme çabası içinde olmalıdır(kaynak www hukuk türk mevzuat içtihat bilgi bankası)yargıtayın kararalarıda hep bu yönde..