Kıdem ve İhbarlı olarak işten çıkarılmak istedim
Merhaba arkadaşlar;
19.06.2009 tarihinden itibaren bir fabrikada işçi olarak çalışmaktayım.
İşe başladığım tarihten itibaren asgari ücrete gelen zammın dışında bir zam alamadım.
Bende açıkca şefe belirttim "Eğer zam yapmıyorsanız beni işten çıkartın", O da "Tamam biraz bekle" dedi.
Çalıştığım yerde 2 fabrika var ben 1. fabrikadayım 2. fabrika sezonluk 5-6 ay çalışıyor sonra kapanıyor.
Beni fabrika kapanınca çıkaracaklarını söylediler.
Sorularıma gelecek olursak;
1. Toplu işten çıkarma söz konusu olacak bu durumda tazminatlardan herhangi birisinde ödenmeme durumu söz konusu mudur.
2. Mesaili olarak çalıştığımızdan her ayki brütüm farklı tazminatlarımı nasıl hesaplarım (örn. son 3 ay 1.270-1.302-1.325 şeklinde)
Cevap: Kıdem ve İhbarlı olarak işten çıkarılmak istedim
kıdem tazminatı aylık ortalama kazancınız üzerinden hesaplanacak belki ihbar tazminatı alamazsaınız önceden haber verdikleri için ama kıdem tazminatını vermeme gibi bir durm olamaz. Ancak alacaklarınızı almadan herhangi bir belgeye imza atmayın.
Önüme nasıl belge sunacaklarını zaten çok merak ediyorum, okumadan da hiç bişeyi imzalamam...
Aylık ortalama kazancınız derken örneğin 15 ayın toplamının ortalaması mı olacak...
öyle olması gerekiyor 15 aydır çalışıyorsanız 1.5 maaş ücretinize yakın kıdem almanız ayrıca izin kullanmadıysanız 14 günlük izin parasıda almanız gerekiyor
Alıntı:
01mrt rumuzlu üyeden alıntı
Aylık ortalama kazancınız derken örneğin 15 ayın toplamının ortalaması mı olacak...
Alıntı:
tarık yüce rumuzlu üyeden alıntı
öyle olması gerekiyor
Yanlış!
Kıdem tazminatı giydirilmiş bürüt ücret üzerinden hesaplanır.
Giydirilmiş brüt ücret, aylık ücretiniz+ varsa ikramiyelerinizin ortalaması, varsa yemek yol yardımları gibi süreklilik kazanmış gelirler dikkate alınır.
Kıdem tazminatı hesabında fazla çalışma ücretleri dikkate alınmaz.
Giydirilmiş( ama fazla çalışma ücretlerini içermeyen) brüt ücretiniz / 365 X o işyerinde çalıştığınız toplam gün sayısı= kıdem tazminatı miktarınızdır.Bu miktardan % 0,6 damga vergisi kesilir, kalanı size ödenir.
Syn. Erdoğan Kırcalı,
Bordromda her ay gözüken ve maaşım olarak gözüken fazla mesaiden bahsetmekteyim...
Alıntı:
Syn. Erdoğan Kırcalı,
Bordromda her ay gözüken ve maaşım olarak gözüken fazla mesaiden bahsetmekteyim...
Alıntı:
Kıdem tazminatı hesabında fazla çalışma ücretleri dikkate alınmaz. E. Kırcalı
fazla mesai=fazla çalışma
Alıntı:
01mrt rumuzlu üyeden alıntı
Syn. Erdoğan Kırcalı,
Bende aynı şeyden bahsetmekteyim sn.01mrt;
bordronuzda fazla mesai olarak görünen rakam tazminatınızın hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Merhabalar,
Durumda bir değişiklik oldu. Bugün yarın işten çıkarılıyorum fakat şekli değişti...
Şöyle ki: işveren bana teklifte bulunuyor başka bir birime geçmem için bende kabul etmiyorum ve işten çıkarılma sebebim oluyor...
Bu durumda ihbar tazminatı farklı bi şekilde alacağım söyleniyor prim olarak bu ne demek...
acil cevaplarsanız sevinirim...