Demirbaş Harcama Katılım Payı
Öncelikle selamlar.
Ocak 2010 yılında yapılan site kat malikleri (6 blok 60 daire) toplantısında site demirbaşı ile ilgili yapılacak harcamalar kat malikleri kuruluna sunularak kabul edildi. Bunlar otomata bağlı olan lambaların (otomata basıldığında 15 lamba birden yanmaktadır ) değiştirilerek fotoselli lambaya çevrilmesi, site çevresindeki lukstrum bitkilerinin sulanması için damlama sistemi kurulması, Çatı antenlerinin bakım ve onarımı, bina dış kapı kilit ve hidroliklerinin değiştirilmesi.
Bir kat malikimiz takılan fotoselli lamba ücretlerinin , her yıl kontrolu yapılan yangın söndürme cihazlarının doldurulması, asansörde meydana gelebilecek büyük onarım (Pano tadilatı, motor arızası vs) ayrıca merdiven boşluklarının badanası gibi hususların kullanıcı kiracı olduğundan katılım payının kiracısından tahsil edilmesini istemektedir. Sebebi ise ben kiracıya otomat olarak teslim ettim fotoseli kiracı kullanmakta, asansörü faal olarak, Y.S.C. larını dolu olarak, Merdiven boşluklarını badanalı olarak teslim etttim gibi konuşmalar yapmaktadır. Her ne kadar bunlar binanın demirbaşı katılım payını kat maliki ödemek zorunda dediysem de ikna edemedim.
Cevaplarsanız memnun olurum. Saygılarımla.
Cevap: Demirbaş Harcama Katılım payı
KMK Madde 22 – (Değişik birinci fıkra: 13.4.1983 – 2814/10 md.) Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
Anlaşılacağı üzere, malik ile kiracısı arasında yapılan kira akdinde açıkça belirtilmesi durumunda malik, ödeme sorumluluğunu kiracısına yüklemiş olur. Akidde madde yoksa kat maliki ödemek zorundadır veya kiracısı, borcu malik adına öder, kira borcunu da o miktar kadar eksik teslim eder.