Adi ortaklıktan limited şirkete geçiş
Merhaba,
Adi ortaklık şeklinde kurulmuş bir firmanın mali müşavirliğini yapmaktayım. Adi ortaklığı oluşturan kişiler, tüzel kişilik kurmaya karar verirlerse kira kontratı devam eder mi?
Adres aynı, kiralayanlar adi ortaklığı oluşturan kişiler, şirket ortakları da aynı kişiler olacak. Mülk sahibi kontratı yenilemeyi istememekte hatta kiranın düşük olduğunu düşünerek kira tespit davası açmıştı ancak süresinde açmadığından dava düşmüş. Yani kira kontratını yenileme imkanımız yok.
Cevap: Adi ortaklıktan limited şirkete geçiş
Bir şahıs şirketinin nevi değiştirerek sermaye şirketine dönüşmesi halinde eski şirketin sahip olduğu tüm haklarda yeni şirkete geçer. Yani kontratı yenilemeden orada faaliyet göstermeye devam edebilirsiniz. Sadece ev sahibinize yeni nevinizi ve şirket türünü ünvanınızı bildiren bir iadeli taahhütlü yazı göndermeniz yeterlidir.
Ben de aynen sizin görüşünüzdeydim ancak danıştığımız avukat bir arkadaş mülk sahibi kontratı iptal etmek için bunu öne sürebilir diyerek bizi engelledi. Mülk sahibiyle çok nazik bir çizgide ilişkiler devam ettiği için mükellefi zor durumda bırakacak birşeye kalkışmak istemiyorum.
Sorunumu çözdüm arkadaşlar. Bugün itibariyle kira kontratı elime geçti:
"Madde 4. Kiracıların yeni kuracağı şirketin tescilinden itibaren sorumluluk Oya Boya ve Ali Veli olmak üzere aynen kontrat şartları üzerinden devam edecektir."
Kontrat tarihi : 05/12/2005
Süresi:2 yıl
Başlangıç tarihi:01/01/2006