Geçici Yapı Kullanım İzni Alınmayan dairenin yakıt giderinin istenmesi
Geçici yapı kullanım izni Ocak 2010'da alınan dairenin, izin alınmadan önceki döneme ait yakıt giderleri tarafımdan istenmektedir. Aldığım daire bir yapı kooparatifinden olup, Ağustos 2009 yılında yapılan genel kurul ile yakıt gideri belirlenmiş ve site yönetimi oluşturulmuştur. Tabi ki bu uygulama Eylül 2009'da geçici yapı kullanım izni alınacağı düşünelerek yapılmıştır. Çıkan problemlerden dolayı, kullanım izni Ocak 2010'da alındı. Benim evim Ocak 2010'a kadar boş olmasına rağmen, sitede yaklaşık yüzde altmış civarında oturan vardı. Bende bu binanın geçici yapı kullanım izni olmadığı için ve benim dairem boş olduğu için ben ödeme yapmadım. Site yönetimi avukata vermiş ve avukat benden Ağustos 2009 ile Ocak 2010 arasındaki 5 aylık yakıt ücretini ödememi istemektedir.
1. Yapı kullanım izni olmayan tarihlerde binada oturulabinir mi?
2. Bu 5 aylık yakıt giderini benden tahsil etmeleri hukuken mümkünmüdür? Mümkün değilse hangi kanun maddesine göre alamazlar..
Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim... İyi günler...
Cevap: Geçici Yapı Kullanım İzni Alınmayan dairenin yakıt giderinin istenmesi
Kararda istisna olup olmadığını sorgulamakta fayda var. Genel kurulda, merkezi ısınma sistemine dahil tüm maliklerin yakıt giderine katılacağı kararı alınmış ise daireniz boş bile olsa katılmak durumundasınız. Yapı kullanma izni olmadan dairede ikamet etmek kaçak kullanım anlamına gelir. Yapı kullana izni, bir nev'i ikamet ruhsatıdır. Ruhsatsız yapılan fiiller de kaçak işlem anlamına gelir. Ancak Türkiye' de bu kavram uygulanmıyor. Önce ikamet başlıyor sonra ruhsat için yıllarca mücadele ediliyor. Sistem tersten çalışıyor. Bilgi sahibi olabileceğiniz kanun maddesi aşağıdadır.
KMK Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13.4.1983 – 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak,
b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında,
Katılmakla yükümlüdür.