Engelli birey için sosyal haklar
Merhaba, benim sorum engelli bireyler için sağlan(may)an sosyal haklarla ilgili. 9 yaşında %94 özür oranına sahip bir oğlum var. Evde bakım ücreti için Sosyal Hizmetlere başvurdum kişi başına düşen 367 TL nin üzerinde olmaması gerekiyormuş. 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olmam ve 1215 Tl maaşım olması nedeniyle bu sınırı aşıyormuşuz. Kişi başına düşen gelir miktarı hesabında giderlerin hesaba katılmadığı söylendi. Oysa ki oğlum iki ayrı engele sahip otistik+işitme engelli. İşitme engeli için kullandığımız cihazın(implant) aylık masrafı aylık 500 Tl yi buluyor. Ve oğluma bakmak için talep edilen bakıcı ücretleri 1000 tl yi geçiyor.
Sosyal Hizmetler Kurumuna "madem bakıcı ücreti veremiyorsunuz bana bakım hizmeti vermelisiniz" dediğim de ise olumsuz yanıt aldım haliyle. Ciddi ciddi işten ayrılmayı düşünmeye başladım. Çocuğuma bakacak kimse yok, çalışmam lazım çünkü masraflarımıza yetişemiyorum. İşyerim de hiç müsamaalı değil, geç kalıyorum, uykusuz oluyorum, oğlumu bırakacak bir yer bulamıyorum ve sürekli ceza alıyorum. Ama bir yolu olmalı??? İşten ayrılsam devletin vereceği parayla geçinemeyeceğimizden korkuyorum.
Başka bir soru da ayrıldığım eşimle ilgili. 2007 de ayrıldık, anlaşmalı boşanma ile. Velayet bende. O evlendi, çocuğu oldu ve oğlumuzu 3 yıldır görmeye bile(hiç) gelmiyor. Ki erkek olma bilinci için oğlumun babasına ihtiyacı var. Benim evlenmek, tekrar aile olmak vs... böyle bir şansım zaten yok biliyorum. Ama bu mudur ilahi adalet. Babaya tazminat davası açmam mümkün müdür?
Bir çıkış yolu bulmam lazım ama ne? Siz bana yardım edebilir misiniz?
Cevap: Engelli birey için sosyal haklar
konuyla ilgili tecrübesi olan uzman yok mu acaba?