Kiracıyım, çok zor bir durumdan nasıl kurtulabilirim?
Merhaba,
2002 tarihinden beri kiracı olarak oturduğum evden ayrılmayı düşünüyorum. Lakin ciddi sıkıntılar var. Kısaca özetleyip, fikrinizi almak isterim.
Üniversite öğrencisiyken 1 arkadaşım ev tuttu, ben de onun yanına taşındım. Kontrat arkadaşımın üzerineydi. Daha sonra kendisi evden ayrıldı. Ben kalmaya devam ettim. Ancak kontrat benim adıma olacak şekilde yenilenmedi.
Kirayı uzun süre elden, bir süre evsahibinin hesabına, bir süre de eşinin hesabına hiç aksatmadan ödedim. (Hatta taşınma işi gözümde büyüdüğü için ederinin çok daha fazlasını verdiğimi söyleyebilirim.)
Ben okuldan ayrıldım ve işe girdim. Bir dönem, yine öğrenci olan bir arkadaşla evi paylaşırken, işime yakınlığı nedeniyle bir arkadaşımın evinde misafir olarak kaldım. Bu dönemde evi paylaştığım kişi elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemediği için ev sahibinin üzerine olan abonelikler iptal oldu. Tekrar abonelik için evsahibini aradım ama kendisi şehir dışında olduğunu, eğer çok acilse abonelikleri benim üstüme almamı söyledi. Kira kontratı gerektiğini söyleyince de "sen bişiler doldur, onlara bakmazlar bile" dedi. Ve ne yazık ki ben de, kışın elektrik ve doğalgazsız kaldığımdan ötürü, bu -sahte- kira kontatları ile elektrik ve doğalgaz aboneliklerini üzerime aldım.
Yıllar geçti tabi. Alt kat komşumuz bizim daireden kendisine su aktığını söyleyerek tesisatı yaptırmamızı istedi. Ev sahibi de sorunun bizden kaynaklanmadığına emin oldğunu söyleyerek banyoyu kırdırmamıza izin vermedi. Alt komşu her gün gelip olay çıkartıyor ve ev sahibi hiç oralı olmuyor.
Apartmanın asansörünün tamiri için 1000 TL para isteniyor ama yine evsahibi oralı olmadığı için her gün yönetici gelip bana baskı yapıyor. Açıkcası evde huzurum kalmadı ve zaten ekonomik sorunlarım olduğundan çok daha güzel bir evi çok daha ucuza bulduğumdan ayrılmaya karar verdim.
Evde ciddi anlamda hasarlar mevcut. Misal boyalar -doğal bir şekilde, kendiliğinden- döküldü. Kapı tokmakları kırık dökük, halıfleks döşemeler (özellikle mutfak) kötü kullanımdan dolayı perişan durumda. Normal şartlarda evdeki her masrafın benim yükümlülüğüm olduğunu biliyorum ama ciddi anlamda ekonomik sorunlar yaşadığımdan ve ev sahibinin kötü niyetli (kötü niyetli denemese de en azından iyi niyetli olmayan) umursamaz yaklaşımından dolayı ne yapacağımı bilmiyorum.
Evden kaçmak bir çözüm belki ama bunu ne kendime yedirebiliyorum ne de karşılaşabileceğim hukuki sorunları yok sayabiliyorum. Ancak ne bu masrafları karşılamaya ne de evde oturmaya devam etmeye gücüm yetmiyor.
Olabilecek senaryolar nedir? Yardımcı olur musunuz?
Teşekkürler.
Kontrat yok, (sahtesi var), evin sorunlarıyla ilgilenmeyen bir ev sahibi var, masrafı bol bir ev var. Bu süreçte başıma neler gelebilir? Ben bu durumdan en az zararla nasıl kurtulabilirim?
Cevap: Kiracıyım, çok zor bir durumdan nasıl kurtulabilirim?
Senaryo yazacak pek halim yoksa da kira kontratının tarafı kimse hak ve borçlardan da onun sorumlu olacağını söyleyebilirim.