İşçi alacaklarında yıldırım icra
Özel bir şirkette çalışmakta iken 20.07.2010 tarihinde şirketin maddi sıkıntılarından dolayı iş akdim fesh edildi ve 6 aylık maaşım,tazminatım,yıllık izin ücretlerim ödenmedi.Şirket şu anda iflas erteleme için mahkemeye başvurmuş ve ihtiyatı tedbir kararı almış.Benim elimde kayyumların ve şirket müdürünün imzalamış olduğu işçi alacak belgem var.Bu belge ile yıldırım icra yapabilirmiyim veya normal icrada alacaklarımı alabilirmiyim.İhtiyatı tedbir kararı alacaklarımı almama engelmidir.
Cevap: İşçi alacaklarında yıldırım icra
iflasın ertelenmesi şirketi iyileştirme politikasıdır bu arada alacaklılarda korunmakta İİK 179/b erteleme kararı üzerine hiç bir takip yapılamaz evvelce yapılan takipler durur 179/b 2 ve 3 bentlerde ayrık durum(istisna ) getirmiştir sizi ilgilendiren 3 bentteki 206 maddesinin 1 sıradaki alacaklar için haciz yoluyla takib yapılabilir ,işçi alacaklarıda 206/A birinci siradaki alacak olup, ancak yapılacak haciz yolu ile takip, erteleme kararından önce 1 yıl içinde dogmuş/tahakkuk etmiş ihbar ve kidem tazminatları dahil işçi
alacaklarını kapsamakta, takib yönünden sıkıntınız yok bu yönde av. yardım taleb edin..
Abdulalim bey öncelikle cevap için çok teşekkür ederim.Şirketin daha önce bütün mal varlığı haciz edilmiş durumda böyle olunca biz haciz edilmiş mallara tekrar haciz yapabilirmiyiz?
İİK 179/b göre erteleme ile evvelce yapılmış takibler durmakta,ancak ertelemeden evvel konmuş hacizler bakımından iflasın er-
telenmesi ile ortadan kalkmaz ,paraya çevrilmiş hacizler dışındaki hacizlli mallar kayyum veya yediemin yoluyla şirketin işletmesi için kullanılmakta,(1)ertelemenin şartı alacaklılarıda korumak, şartı var demiştik,burda iflastan daha kötü duruma düşmemesi güdülmekte diger ifade ile alacaklılar, ertelemede iflasa göre daha kötü duruma düşecekse erteleme red olunmalıdır denilmekte(2)yapılmış bir hacze iştirak etmeniz için İİK 1OO MAD. şartların gerçekleşmesi gerekir yasanın koydugu bu şartlar daha önceki haciz sahiplerini korumak için ağırdır,bu şartlar olsaydı İİK 206 göre öncelik hakkınız vardı,ancak gene iflasın ertelenmesine karar verilse bile siz alacagınızı takib edebilirsiniz ,bir av. yardım taleb edin, 4857 sayılı iş kanunun 36/4 bendide bir işverenin 3 kişiye karşı borçlarından dolayı işyerinde bulunan tesisat, malzeme.ham ve işlenmiş mallara yapılan ve başka kiymetler üzerinde yapılacak haciz ve icra takibi iş yerinde çalışan işçilerin icra kararının alındıgı tarihten önceki 3 aylık ücret alacaklarını karşılıya- cak kısım ayrıldıktan sonra kalan kısım üzerinde haciz olur,33 madde işverenin konkordota ilan etmesi, işveren takib edilip aciz vesikası alınması veya iflasta, son üç aylık ücret alacaklarını işsizlik sigortası fonu kapsamında ayrı bir ücret fonu oluştu ki ordan alınabilir...
(1).Atalay o borca batıklık ve iflasın erteleenmesi 2006 sh 136 ved.
(2)ibidsh 97