Anlaşmalı boşanma sonrası iştirak nafaka davası açılması
merhabalar. eşimle anlaşmalı boşanmaya çalışıyorum.3,5 yaşında bir oğlumuz var.ve çalışıyorum. davayı ben açtım ve prtokol avukatım tarafından hazırlandı. protokoldeki maddelerin biride tazminat nafaka talep etmicem yazıyor. ancak karşı taraf bu maddeye ilaveten bir madde daha eklemek istiyorlar. boşanma sonrası davacı iştirak nakafa davası açamaz diye bir madde. aslına bakarsanız ben iştirak nafakası almak istiyorum ancak karşı taraf nafaka talep edersen boşanmam diyor bende iş uzamansın diye istemiyorum dedim. fakat boşanma sonrası dava açmayı düşünüyordum. eğer protokole böyle bir madde eklenirse ve ben imzalarsam boşandıktan sonra bu madde bağlayıcı olurmu yinede iştirak nafaka davası açabilrimiyim? bildiğim kadarıyla çocukların hakkı her zaman korunuyor ancak buu madde kafamı karıştırdı aydınlatırsanız çok sevinirim.
Cevap: anlaşmalı boşanma sonrası iştirak nafaka davası açılması
iştirak nafakası taleple bağlı değildir.sizin anlaşmanız hakim tarafından kabul görmezse hakim görevi icabı çocukların bakım ve masraflarına ait düzenlemeleri kendi kendine yapar.
peki bu maddeler doğrultusnda hakim kabul eder ve boşanırsak sonrasında iştirak nafaka davası açabilirmiyim. yani size şöyle söyleyim anlaşmada dava açmayacagımı kabul ediyorum ve imza atıyorum ancak sonra dava acıyorum hakim sormazmı başta niye kabul ettin diye... birde aldığım duyumlara göre çalıştğım için ve dava acmayacagımı kabul ettiğim için zor kazanırsın davayı ve 2 yıldan fazla sürer diyorlar... cevabınız için teşekkür ederim
Siz anlaşma protokolünde haklarınızdan FERAGAT ETMİYORSUNUZ. Sadece İSTEMİYORUM diye yazıyor protokolünüzde. Avukatınız FERAGAT kelimesine sizin menfaatinize olduğu için kullanmıyor.
FERAGAT ETMEK ne demek derseniz, tüm haklarınızdan geri dönmemek üzere vazgeçtiğiniz anlamına gelir hukuk dilinde. Ama istemiyorum diye yazılırsa, boşanma kesinleştikten sonra 1 yıl içinde nafaka davası da açabilirsiniz, tazminat davası da.