Ortaklığın giderilmesi davası hakkında
Ortaklığın giderilmesi izalei şuh davası hakkında
Öncelikle saygılar sunuyorum.
tapuda arsa olarak gözüken, fakat üzerinde belediye kayıtlarında 2 katlı ev olan,
anne baba 1/2 oranında ortak, baba vefat ettiğinde anne ve 3 kardeş baba hisesine ortak olduk. ancak kardeşimiz mağazadan aldığı bir eşya karşılığı 1,500 tl şimdi faizi ile birlikte 3.500Tl olmuş. bunun karşılığında avukat icra takibi başlatmış ve ortaklığın giderilmesi davası açmıştır. avukatla görüştüğümde 2 defa acize gittiklerini evde kimse olmadığını aciz yapamadıklarını, kardeşimizle görüştüğümüzde emekli maaşıdan taksitler halinde almaları için gerekli yetkiyi avukata verdiğini söyledi tabiki bu arada başka borçları olduğunu onlarada bu yetkiyi verdiklerini ama borcunun ne kadar olduğunu kendisininde bilmediğini bize söyledi. (Bu konuda ketum bizi hiç bir bilgi vermiyor)
Annem ve diğer kardeşim şehir dışında ikamet ettiklerinden bulundukları şehrin sulh hukuk mahkemesi kanalıyla dava açılan sulh hukuk mahkemesine davacıya ait hissenin satışına itirazımız yoktur.Ancak davacıya ait hiseyi biz mirasçılar olarak yapılacak satışı satın almak istiyoruz . bu hususun değerlendirilerek karar verilmesini takdirlerinize arz ederiz diye yazı göndermişler. (benim hisseyi alacak gücüm yok) ben duruşmada ne söyleyeceğim nasıl bir ifade kullanmam uygun olur. bunun sonucunda mahkeme bu hissenin satışını yapar ise borçlu olan kardeşimiz için hisesine düşen para alacaklılara mahkeme kanalıyla ödeneceğinden ve payına düşen hisse kalmayacağından tapu kaydından hissesi nasıl düşürülecek mahkeme bu konuda karar verebilirmi? yoksa başka bir davamı açmamız gerekmektedir.
Anladımız kadarıyla bir kaç yere borcu olduğundan bu kardeşimizinde diğer borçlarından dolayı aynı akibete uğramamak için yukarıda düşündüğümüz şekilde karar verildiğini düşünürsek bu ev anne ve 2 kardeş tarafından satılarak annenin kendi başına kalabileceği başka bir ev alınarak (kaloriferli) 2 kardeş üzerine hisseli yapılacak, anne vefat ettğinde diğer kardeşimize anne hissesinden düşen pay o zaman verilmek üzere bu ev satılacak ve hissesi o zaman ödenecektir. Böyle yapmadığımız takdirde ileride yine aynı problemlerle karşılacağımızdan bu uygulama doğru olur mu ? nasıl bir yol izlemeliyiz.