Referandum sonrası kabul edilen yeni anayasa hangi tarihte yürürlüğe girecek?
Printable View
Referandum sonrası kabul edilen yeni anayasa hangi tarihte yürürlüğe girecek?
Anayasa değişiklikleri resmen yürürlükte: https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=3808
Hayırdır sayın Maestro Kenan EVREN hakkında suç duyurusunda mı bulunacaksınız:)))
Sayın üye arkadaşlar.
Referandumla kabul edilen Anayasa deişikliklerinin şu anda yürürlükte olduğunu söylemişsiniz.
Peki, Referandumla beraber oylanan 657 sayılı kanunda yapılan deişikliklerde şu anda yürürlüktemidir?
Benim sorunum şu. Memurun izinsiz il dışına çıkması normalde suçtu. Ancak referandumla birlikte suç olmaktan çıktı.
Ancak ben şu anda bu suçtan ötürü soruşturma geçiriyorum. Yüksek ihtimallede ceza alacağım. Yürürlükteyse kendimi İdare Mahkemesinde ona göre savunacağım.
Ben soruyu şöyle anladım,
5982 sayılı değişiklik kanunu, 13.05.2010 tarihli resmi gazetede yayımlandı. 26.maddede yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oyuna sunulması halinde tümüyle oylanır diyor.
13.05.2010 tarihi mi yoksa Y.S.K.'nın sonuçlarının yayımlandığı 23.09.2010 tarihi midir?
Öncelikle anayasa referandumu sonrasında kabul edilen normlar resmi gazetede yayınlanmasından itibaren yürürlüğe girecektir.Ancak uygulama yasaları henüz yapılmadığıu için birtakım yeni kurumlar açısında anayasal ve yasal sınırlar uygulamaya dönük olarak saptanmadığı için hemen faydalanılamıyacaktır.Mesela bireysel başvuru hakkına ilişkin uygulama yasalarının yapımı için meclise -2-yıllık süre verilmiştir bu süre içinde meclis uygulamaya ve ihtisasa dönük ilkeleri saptamadan bireysel başvuru imkanı mümkün görünmüyor.Sorun da şu gerçi meclis bu uygulama yasalarını zamanında yapmadığı zaman ne olacak?cevap hiçbir şey yapamayız olacaktır.Çünkü ülkemizde anayasal adalet açısından meclisin ihmal yoluyla denetimi kabul edilmediği için anaysa mahkemesi meclisi bu edimlerini yerine getirmesi için zorlamayacaktır.Portekiz,İspanya vb ülkelerde meclisin ihmal yoluyla denetimi yetkisi yüksek mahkemelere verildiğiiçin böyle bir sorun genelde çıkmıyor ve uygulama hızlı bir süreçte mümkün oluyor..
Bu durumda seçim sonuçlarının yayımlandığı tarih oluyor. Burada sorun şu,
İç hukuk düzenlemesi gerektirmeyen ve iki tarih arasında meydana gelen işlemlerin durumu (energie45'in de sorusuna binaen)
Uygulama yasaları gerektirmeyen nitelikteki yasalar hususunda artık birer anayasal hüküm oldukları için bunlar için hak iddia edilebilir.Ama uygulama yasaları için meclisi beklemek gerekir.Mesela bireysel başvuru,ombudsman başvuru durumu vb.gibi