Kilim silkeleme ve asagidaki dukkan
Merhabalar;
Ben 8 daire ve 2 dukkandan(gecen sene bu 2 dukkan birlestirilmistir) olusan bir binada ikamet etmekteyim. Evimizin balkonlari 4 cepheye de bakmaktadir. Yonetim planinda belirlenen bir balkondan kilim vs silkemele serbest birakilmistir. Yillardir bu balkonlardan silkeleme yapiliyor ve bir problem cikmiyordu. Ancak, asagidaki dukkan sahiplerinden biri,diger dukkani birlestirip alanini genisletmistir. Bununla birlikte; dukkan calisanlari ve musterileri dukkanin onune atmis olduklari masa ve sandalyelerde kahvalti yapar,yemek yer,sigara icerler,zaman zaman dukkanin onune arabalarini ceker ve yuksek sesle muzik dinlerler. 15 gunde bir yapilan temizligimiz sirasinda `buradan silkelemeyin yemek yiyoruz iciyoruz,musterilerimiz oturuyor` gibi seyler soyleyerek bizi nereden silkelecegimiz konusunda caresiz birakiyorlar. Ustelik; temizlikci bayana aleni sekilde hakaret de edilmistir. Hatta ev uyelerimizden biri onlarla konusmaya gittiginde kendisine kufur de edilmistir. Yani, konusup anlasabilecegimiz turden bir problem olmaktan cikmis ve bende hukuken bir seyler yapmak istemekteyim.
Bu arada ben bir hukuk ogrencisiyim ve KMK md.18`e istinaden rahatsizlik verilmemesi gerektigini biliyorum, ancak yonetim planinda silkeleme konusunda mutabik olundugu icin bu maddenin istisnasi olabilecegini dusunuyorum.
Bu konuda ne yapmaliyim, bilgi verirseniz sevinirim.
Cevap: Kilim silkeleme ve asagidaki dukkan
Yönetim böylebir durumda nasıl olurda silkelemek serbest der anlayamadım.Aşağıdan gelen müzik sesleri sizi nekadar rahatsız ediyorsa,yukarıdan silkelenen kilim de o kadar rahatsızlık verir.Kanunlarda herşeyi arıyoruz da birazda insanlar birbirlerine saygılı olmalı diye düşünüyorum.Karşılıklı tabi.
Dükkan ne iş yapıyor.Başka cepheden temizleme imkanı yok mudur.Yoksa belli saat ve gün tayini düşünülemez mi
Yüksek sesle müzik dinlemeleri ise ayrı bir kat mülkiyeti kanununa aykırılıktır.Yönetim kat maliklerini toplayarak tartışmalı.
Hakakaret etmeleri ayrı bir suçtur.Bayan cezai ve ya hukuki yollara gidebilecektir.Aynı şekilde kendisine küfür edilen de tanık delilleriyle şikayetçi olabileceği gibi hukuk davası olarak da bir miktar manevi tazminat isteyebilecektir.
Sizinde belirttiginiz gibi KMK18 maddesi tarafların komşuluk ilişkilerini düzenlemiş,ancak diger taraf veya bagımsız bölüm sahibleri için çekilmez durumdaysa, önlenmesi davası açılabilir ,iki bağımsız bölümün birleşmesi ise KMK 19/2 son cümlesi..ana yapıya zarar vermemek üzere açabilir,18 hd 1998/4787-6274 sayılı kararında(1)bağımsız bölümü ayıran duvarın taşıyıcı olmaması ve yapının statigine zarar vermemesi koşuluyla, bitişik bagımsız bölümlerin rızası kafidir.. (1)karar için bk www.hukuk türk