Anonim Şirketlerde Ortakların Sorumlulukları, Pay Dağıtımları, Ortakların Sorumlulukları
Merhabalar,
Sitenize yeni üye oldum. Ve üye olur olmazda bir soru sormak istedim. Forumda yaptığım incelemelerde aslında çoğu soracağım sorunun cevabı olmasına karşın tam aradığım cevabı bulamadım veya ben kafamda toparlayamadım.
Soruma gelince; 2008 yılında bizim ilçe halkından, esnaflarından, kaymakam, belediye başkanı, eski yeni milletvekillerinden oluşan yimpaş tarzı 100 ortaklı bir anonim şirketi kurulmak istendi ve bunun için 100 kişi bulundu. Şirket sermayesi herkesin 1.000 TL vermesi ile 100.000 TL olacaktı. Şirketin tüm kuruluş işlemi gerçekleşti ancak noterde pay dağılımı yapıldığı sırada 23 kişi hazırdı. 22 kişiye 1'er hisse verildi geri kalan hisse ise sonradan dağıtılması maksadıyla tek bir kişiye verildi. Yani 22 kurucu üyesi bulunan bu şirkette %78 hissesi bulunan vatandaş haliyle ilk genel kurulda başkan seçildi. Daha sonraki genel kurulda ise kendisinden memnun kalmayan ortaklar onu başkan seçmek istemedi ama vatandaş şirketin %78 hissesi benim haliyle benim oyum hepinizden çok diyerek yeniden kendisini başkan seçmek istedi. Kendi hisselerini kimsenin tanımadığı yandaşlarına dağıtmaya başladı. Şimdi ;
- Kurucu üyelerin bir kısmı kendisine düşen %1 (1.000 TL) sermayenin tamamını bir kısmı birazını ödedi.
- %78 hisseye sahip olan vatandaş kendisine düşen sermayenin %1'ini dahi yatırmadı.
- 2008 yılı il genel kuruldan bu zamana kadar genel kurul yapılmıyor.
- Şirketin ne yönetim ne de denetim kurulu belli?
vs. vs.
Asıl sorumuza gelecek olursak bu %78 lik hisseye sahip olan vatandaş kendi şirketlerini batırıp iflasta olan bir zat ve bu şirketin adını ve içerisindeki tanınmış güvenilir insanları kullanarak bankalardan yüklü miktarlarda kredi çekme başvurusunda bulunmuş ve biri kabul olduktan sonra son anda biz üyelerin haberdar olması ile kredi işine çomak sokulmuş alamamıştır. Şimdi biz % 22 hisseye sahip ortaklar olarak bu vatandaşı nasıl saf dışı bırakabiliriz? Bizim iznimiz olmadan neler yapabilir ne yetkisi var? ileride kredi falan çektiği zaman ortakların yükümlülüğü ne olur?
Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler...
Cevap: Anonim Şirketlerde Ortakların Sorumlulukları, Pay Dağıtımları, Ortakların Sorumlulukları
Yönetim kurulunda bulunmayan ortaklar için risk yoktur.
Cevap: Anonim Şirketlerde Ortakların Sorumlulukları, Pay Dağıtımları, Ortakların Sorumlulukları
Öncelikle sermaye payını ödemesi için apel çağrısında bulunun. Ödemezse iskat dediğimiz bir yönteme başvurabilirsiniz. Ancak muhasebeciniz size bu hususta yardım edecektir. İlk onunla görüşünüz.