18 aylık çalıştığım işyerinden Kendi istiğimle ayrılırsam hak talep edebilir miyim?
MErhaba arkadaşlar. Ben 18 aydır bir işyerinde sigortalı çalışıyorum. İşten kendi isteğimle ayrılırsam bir hak talep edebilir miyim_? Cevabınızı bekliyorum.
Cevap: 18 aylık çalıştığım işyerinden Kendi istiğimle ayrılırsam hak talep edebilir miyim?
İş akdi işçi tarafından İş K. madde 17'ye göre süreli fesih yoluyla yani istifa ederek sona erdirilirse kıdem tazminatı hakkı doğmaz.İş sözleşmesini sona erdiren işçinin kıdem tazminatını kazanması için sözleşmeyi İş K. madde 24 göre haklı nedenle -ki bu nedenler sağlık nedenleri,işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı,zorlayıcı nedenlerdir- feshetmiş olması gerekir.Böyle bir durum yok ancak yine istifa varsa kıdem tazminatı hakkının doğumu için muvazzaf askerlik görevinin yerine getirilmesi amacıyla sözleşmenin sona ermesi,yaşlılık aylığına hak kazanmak amacıyla sözleşmenin sona erdirilmesi veya kadın işçinin evlenmesi dolayısı ile sözleşmenin sona erdirilmiş olması gerekir.