Boşanmayı kabul edip diğer hususları temyiz etme
Boşanma kararı dışında kalan maddi ve manevi tazminat ile yoksulluk nafakasını temyiz etmek istiyorum. Bu durumda Temyiz kararı yargıtaydan gelinceye kadar sadece nafakayı ki tedbir nafası aynen yoksulluk nafakasına dönüştü ödemeyi düşünüyorum. Diğer maddi ve manevi tazminatları ödemem gerekirmi yoksa yargıtayın kararımı beklenir. Ayrıca Yargıtay tazminat miktarlarını onarsa yasal faiziylemi öderim?
Cevap: Boşanmayı kabul edip diğer hususları temyiz etme
Madde 433 – (Yeniden Düzenleme: 26/9/2004 – 5236/16 md.) (1)
Temyiz, kararın icrasını durdurmaz. İcra ve İflâs Kanununun icranın geri bırakılmasıyla ilgili 36 ncı maddesi hükmü saklıdır. Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez.
Kişiler ve aile hukukuna, taşınmaz mala ve bununla ilgili aynî haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez.
Kararın kesinleştiği ilâmın altına veya arkasına yazılıp, tarih ve mahkeme mührü konmak ve mahkeme başkanı veya hâkimi tarafından imzalanmak suretiyle belirtilir.
Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez tamam. Peki maddi manevi tazminat içinde aynı hükümmü geçerlidir. Yoksa temyiz sonucu beklenirmi?
Sayın Kul osman sorunuza cevap aldınız mı
Alıntı:
akaynos rumuzlu üyeden alıntı
Ben de bu linkte geçen yargıtay kararını daha önce okumuştum. Hatta bazı hukukçularımızın bu konudaki yazdıklarını da yanlış hatırlamıyorum bu yönde idi.
Yani, boşanma kesinleştirilir ve tazminatlar temyiz edilirse tazminatların icraya verilebileceğini ve tahsil edilebileceğini biliyorum. Ama boşanma kararı da temyiz edilirse tazminat kararaları ile beraber, o zaman tahsil edilemez.